Tyska riksrevisionen ”Bundesrechnungshof” kritiserar den förda energipolitiken i Tyskland. Enligt Näringslivets Medieinstitut har svensk media rapporterat oerhört lite om kritiken.
I Tyskland har man jobbat med energiomställningen, den så kallade ”energiewende”, sedan 2011. Men nu får den tyska energipolitiken kritik från Tysklands motsvarighet till Riksrevisionen.
Enligt Näringslivets Medieinstitut, NMI, har svensk media rapporterar oerhört lite om kritiken mot Tysklands energiomställning. De skriver att det finns exempel på svenska publiceringar som berör kritiken om energiewende, men att det mestadels handlar om hinder för den tänkta omställningen.
Verklighetsfrämmande och förvrängd
”Bundesrechnungshof” eller Riksrevisionen kritiserar Tyskland för att inte lyckats bryta sitt beroende av gas och kol. Dessutom får energipolitiken kritik för att ha gjort Tyskland beroende av import. Energipriserna i Tyskland har också ökat markant vilket slagit hårt mot näringslivet.
Tyska Riksrevisionen kallar politiken för verklighetsfrämmande och förvrängd. Kaj Scheller är ordförande för myndigheten och han säger att man gett en falsk bild över kostnaderna för energiomställning i landet.
Efter kriget i Ukraina har läget i Tyskland, precis som för många andra länder, förvärrats när det kommer till energipriser. 2016 var 43,9 procent av Tysklands energiförsörjning baserad på fossila bränslen. Samma år som kriget började, 2022, var Tysklands energiförsörjning baserad på 43,6 procent fossila bränslen.
Tyst i svensk media
Enligt Näringslivets Medieinstitut så finns det oerhört få artiklar eller inslag i Sverige som rapporterat om energidebatten i Tyskland. SR:s Tysklandskorrespondent Daniel Alling har i flera reportage lyft energipolitiken, men inget inslag nämner debatten från Riksrevisionen enligt NMI.
Ett exempel som NMI tar upp är ett inslag från januari då Alling rapporterar att Tysklands koldioxidutsläpp är de lägsta på 70 år. I inslaget nämns inte varför tysk industri dragit ner på sin produktion, alltså på grund av stigande energipriser.
Däremot nämner NMI Dagens Nyheter som ett exempel på svenska medier som skrivit en artikel om kritiken mot energiewende. Även TT tas upp som exempel över medier som uppmärksammat kritiken efter en intervju med en oppositionspolitiker från CDU som kritiserade energiewende.
Läs även: Expert: Tysk energipolitik kan förstöra för svensk industri