Facebook noscript imageSvensk tillväxt oväntat låg
Ekonomi
Svensk tillväxt oväntat låg
Alexandra Stråberg menar att verkligheten börjar hinna i kapp ekonomin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Alexandra Stråberg menar att verkligheten börjar hinna i kapp ekonomin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den svenska ekonomin förväntades ha en svag uppgång den senaste månaden men den förblev oförändrad. Jämfört med i fjol krympte BNP något. Länsförsäkringar menar att det är verkligheten som börjar hinna i kapp ekonomin.

Svensk ekonomi har en dyster utveckling och utvecklingen i april var oväntat låg. Enligt den preliminära BNP-indikatorn från SCB stod utvecklingen still i april, rapporterar TT

Förväntan var en tillväxt på 0,3 procent jämfört med månaden innan. Jämfört med året innan blev det dockt en minskning med 0,1 procent.

Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar och hon menar att verkligheten börjar hinna i kapp ekonomin.

– Det är som en anti-nyhet eftersom den är oförändrad men å andra sidan så är det ju heller inte till det bättre, säger hon angående den oförändrade siffran och utvecklar:
Det vi hela tiden skjutit framåt är lågkonjunkturen, vi har sett motståndskraft men det här resultatet visar på vad som kommer och vi förväntar oss en lägre aktivitet inom ekonomin.

Utvecklingen kommer inför den kommande inflationsstatistiken där prognosen inte är utan optimism. Uppskattat utfall är att inflationen sjunker från 10,5 procent till 9,3 procent. Men trots fallet räknar ekonomerna med att Riksbanken kommer att höja räntan igen i senare i juni.

– Vi har passerat inflationsstoppen och sannolikt även räntetoppen men det som är viktigt i sammanhanget är att nu förväntar vi oss en lägre inflation. Blickar vi framåt efter juni så blir fokus hur inflationen fortsätter att utveckla sig, det man är rädd för nu är att vi får en inflationsnedgång som stannar av, påpekar Alexandra Stråberg.

Trots utvecklingen fortsätter arbetsmarknaden att vara glödhet. I april sjönk arbetslösheten från 7,3 procent till 7,2 procent.

– Arbetsmarknaden är sencyklisk och på grund av det skälet är det inte så konstigt. Oavsett om ekonomin går upp eller ner så tar det ett tag innan arbetsmarknaden reagerar. Jag tror att vi kommer att se en större effekt framåt, säger Alexandra Stråberg.

Nyhetsredaktionen