Facebook noscript imageSvenska ungdomar fast i sockerfällan
Vetenskap
Svenska ungdomar fast i sockerfällan
Läsk, godis, kakor och bakverk står tillsammans för cirka 70 procent av allt tillsatt socker som svenska tonåringar äter. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT
Läsk, godis, kakor och bakverk står tillsammans för cirka 70 procent av allt tillsatt socker som svenska tonåringar äter. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT

Godis, läsk och kakor hör inte bara påsken till. Majoriteten av svenska tonåringar äter mer socker än rekommenderat, visar en avhandling i kostvetenskap. – Läsk ska man verkligen försöka begränsa, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket.

I avhandlingen från Göteborgs universitet har en metod utvecklats för att uppskatta sockerinnehållet i livsmedel, som har använts på data från Livsmedelsverkets nationella kostundersökning Riksmaten ungdom 2016–2017.

Denna artikel är endast för prenumeranter

Välkommen att prenumerera på Bulletin. Då får du tillgång till hela artikeln och allt vårt exklusiva innehåll. Välj din prenumeration och bli en del av Bulletins community idag.