Med ett katastrofalt år i backspegeln står mycket på spel på Rhodos. Anna Öberg har drivit restaurang på den grekiska turistön i närmare 30 år – men har tvingats jobba inom hemtjänsten i Sverige för att familjeföretaget inte ska gå under i pandemin.
Utanför Kringlan vajar en svensk flagga och kanelbullarna i disken skvallrar om att det här är en restaurang som främst riktar in sig på skandinaviska gäster. Men det går också att få en traditionell tiropita (ostpaj) – även om de grekiska män som slagit sig ner i den i övrigt tomma lokalen denna soliga morgon nöjer sig med en slät kopp kaffe och en god portion skvaller.
– Vi öppnade för ett par veckor sedan. Sedan dess har det varit ett enda svenskt turistpar här, annars har det bara varit greker, säger Anna Öberg.
Familjeföretag
Svenskan från Sollefteå åkte till Rhodos som 18-åring för att jobba som barnflicka i några månader. Men hon träffade snart sin blivande make och blev kvar. Nu driver de Kringlan som ett familjeföretag sedan nästan 30 år tillbaka.
När coronaviruset slog klorna i världen var Anna Öberg på besök i Sverige. Gränserna stängde och det tog sex ombokningar och ett flyg från Danmark innan hon kunde återförenas med maken och sonen i juni förra året.
Läs även: Virusläget ljusnar: ”Men festa inte”
Men då var ingenting sig likt på ön där det mesta kretsar kring turismen. Trots att Grekland i ett försök att rädda ekonomin hade avslutat sin nedstängning och slagit upp portarna för besökare stod solstolarna tomma och många hotell förblev stängda.
På Kringlan hade familjen Öberg-Kefala under vintern satsat sina extra pengar på att ge restaurangen ett ordentligt ansiktslyft. Det var nämligen första gången på länge som de kände att saker började gå åt rätt håll efter den ekonomiska kris som plågat Grekland i flera år.
”En katastrof”
I stället för en härlig nystart tvingades familjen säga upp flera av sina anställda.
– Det var en katastrof. Dagskassan gick ner med 95 procent och det var knappt värt att hålla öppet. Vi har inte haft en normal inkomst sedan oktober 2019.
När Anna Öberg blev fast i Sverige förra våren fick hon jobb inom hemtjänsten. Efter den katastrofala sommaren åkte både hon och sonen dit igen för att jobba. Kvar i Grekland fanns maken som tvingades finna sig i en andra nedstängning, som infördes i november sedan den andra virusvågen kopplat greppet om Grekland.
– Vi har ju tur i och med att jag kan jobba i Sverige under vintern. Men vi har också tvingats ta lån som måste betalas tillbaka, säger Öberg.
– Det är lite spöklikt här nu. Turismen är allt för Rhodos och utan turister stannar allt. Mycket är fortfarande stängt, det är som att det är vintersäsong, fast varmt.
”Lever på hoppet”
Många på Rhodos hoppas att den stora strömmen av turister gör entré i juli och augusti. Fortfarande finns många virusrestriktioner på plats, bland annat ska munskydd bäras på många offentliga platser.
– Det är viktigt att vi fortsätter att vara försiktiga, säger Öberg.
– Samtidigt är det ologiskt att turister trängs in på ett fåtal all inclusive-hotell. Det vore väl bättre om de spred ut sig. Hursomhelst hoppas vi på att vi ska få en normal säsong, för annars vet jag faktiskt inte hur det ska gå. Vi lever på hoppet.
Text: TT
fakta
Grekland och turismen
Grekiska regeringar har använt turismen som ett sätt att återuppliva landet efter kriser. På 1950-talet byggdes femstjärniga statliga hotell i ett försök att locka välbeställda besökare efter andra världskriget. Efter militärkuppen 1967 vändes fokus mot massturism, vilket fortsatte efter diktaturens fall 1974.
Turismen hjälpte också Grekland att återhämta sig från finanskrisen 2008. Många hävdar dock att landet inte har hanterat sektorn på ett korrekt sätt vad gäller regionala regler och politik. Kritik har också vädrats om att det stora beroendet av turism har lett till att mängder av arbetskraft förblir lågutbildad med dåliga arbetsvillkor.
Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin, eftersom turismen brukar stå för omkring 20 procent av BNP och vart femte jobb. Huvuddelen av inkomsterna kommer från internationella besökare.
2020 tog Grekland emot 7,4 miljoner turister – ett jättetapp från året före då omkring 34 miljoner turister besökte landet. I intäkter handlar det om 4,28 miljarder euro förra året jämfört med 18 miljarder euro 2019.