När kriget i Ukraina startade för snart exakt ett år sedan var det en omställning för alla länder i Europa. Säkerhetsläget förändrades i ett slag och vi hade ett krig i vårt närområde. Sverige skickade snabbt hjälp till Ukraina och det gjorde även svenskarna som engagerade sig i kriget från start.
Sverige engagerade sig tidigt med stöd till Ukraina och det gäller även många svenskar som runt om i landet började samla in kläder och förnödenheter till det krigsdrabbade landet.
Veronica Strandh, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, säger till TT att det stora svenska engagemanget för kriget i Ukraina handlar om att det är en tydlig konflikt, med ett land som står för aggressionen och ett som försvarar sig.
– Själva lidandet i Ukraina är så uppenbart. Sedan är det en konflikt som är tydlig att förstå, det är ett land som attackerar ett oskyldigt land.
För svenskar är just demokrati, yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter väldigt viktiga och när dessa kärnvärden attackeras reagerar man. Magnus Karlsson är professor vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola och säger till TT:
– Det finns ett gammalt överhängande rysshot som företräder en annan ordning. Här ser vi att hotet utmanar våra värden och då tror jag att vi identifierar oss mycket med Ukraina.
Korta insatser
Under krigets gång har man även sett hur frivilliga spontant engagerat sig utanför de etablerade organisationerna.
– Det finns en preferens för att hjälpa till utifrån sina egna förutsättningar. Det här spontana tror vi kommer att öka för att det mer passar en livsstil som många lever, säger Strandh.
Just spontana engagemang har tidigare setts som mindre hållbara, med grupperingar som endast håller en kort tid, men under kriget i Ukraina har dessa spontana engagemang visat på motsatsen, säger Strandh:
– Jag tycker att kriget i Ukraina visar på just uthålligheten i frivilligheten och en stor styrka där som ibland glöms bort att det kanske är de frivilliga som är på plats även sedan medielamporna slocknat och myndigheterna av olika skäl inte har resurser kvar.
Läs även: Analys: Vad talar för Ryssland och vad talar för Ukraina?