I Agenda fick en aktivist fritt spelrum att sprida yttervänsterns överdrivna bild av fri hyressättning för nyproduktion. Det både skadar förtroendet för public service och Sverige.
KRÖNIKA. Januaripartierna enades för ett par år sedan om att om att införa fri hyressättning vid nybyggnation. En utredning tillsattes.
Förändringen gäller alltså för nyproducerade lägenhet och kontrakt som ännu inte är skrivna. Det vill säga: alla de som redan i dag har ett hyreskontrakt berörs inte. Men vänstern får det i debatten att framstå som att alla som bor i hyresrätter nu tvingas leva på kattmat för att kunna överleva.
Rättvisepartiet Socialisterna talar om en ”attack mot hyresrätten”. Vänsterpartiet varnar för ”hyreschocken” och Nooshi Dadgostar (V) menar att L “vill chockhöja hyror för ensamstående mammor”. Hyresgästföreningen lät en konsultfirma räkna ut att hyran skulle höjas med i snitt 50 procent i Stockholm och Göteborg.
I ett inslag i SVT Agenda på söndagen intervjuades en hyresgäst, Omar Sayed, som menade att marknadshyror skulle göra det svårare för hans familj att flytta eller för hans barn att hitta bostad (16/5).
Sayed berättade att han därför var med i ”Nej till marknadshyror” samt har varit med och ordnat protester. Efter reportaget visades bilder av banderoller som skanderade ”Nej till marknadshyra”.
Rättvisepartiet Socialisterna skrev i januari om hur man hade hållit ett lyckat uppstartsmöte för just den kampanjen. En talare hade pekat på ”hur profitjakten kommer att leda till ökad segregation”. Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna hade klagat på ”nyliberal politik” (20/1).
Oj då. En vänsteraktivist hade alltså fått lägga ut orden i ett public service-reportage – utan kritiska frågor eller minsta pip av invändningar. Agenda intervjuade heller ingen som var positiv till fri hyressättning vid nyproduktion.
I stället berättade reportern Sofia Yohannes pedagogiskt att det var L och C som fick igenom reformen i januariöverenskommelsen, men att ”Socialdemokraterna har varit emot”.
Reportern har kritiserats för vänstervridning tidigare. I höstas gjorde hon ett reportage med rubriken: ”Polisens krafttag mot gängen upplevs kränkande av boende”. Hon intervjuade en person som inte ville visa sitt ansikte, som klagade över att ”många poliser kommer med en ganska grym och kaxig attityd” (4/10).
Socialdemokraten Maria Hind Alias frågade då på Twitter: ”Varför intervjuade du inte närlivsbutikersägare/frisörer/pizzeriaägare i förortsområden?”, och ”Varför intervjuar du inte ensamstående mammor som skriker efter flera synliga poliser dom inte mäktar med barnens umgängen? Varför intervjuade du inte lärarna i utsatta områden? Varför intervjuade du inte tjejer i utsatta områden som inte vågar gå själva ute på kvällarna?” (5/10).
Med i Yohannes reportage var även kriminologen Leandro Schclarek Mulinari, som menade att en upptrappning av kontroller fått negativa konsekvenser. Han intervjuades som forskare, men kallade sig själv marxist i en intervju i Arbetaren (17/4 -20). Att han också är sambo vänsterpoeten Athena Farrokhzad ska väl inte kasta skuggor på honom, men för att citera Åsa Tallroth från Medborgerlig samling: ”Det känns ju inte alls förtroendeingivande” (Twitter 5/10).
Det är allvarligt om SVT vinklar sina reportage. Vad gäller marknadshyror blir det ett problem för hela landet om hyrorna hålls så låga att det inte byggs fler bostäder. 462 000 hushåll i landet är trångbodda enligt Boverket. 212 av 290 kommuner rapporterade 2019 brist på bostäder.
Jag förstår att man inte vill betala hög hyra – vem vill det? Men faktum är att bostadsbristen är på riktigt och för att något företag ska vilja satsa på att bygga måste det vara möjligt att få betalt för sitt jobb – för byggmaterial, arbetares löner, bygglovsansökningar, renoveringar och så vidare. Vem har möjlighet att investera om det inte går att tjäna pengar eller ens få tillbaka för utgifterna?
De flesta måste faktiskt täcka sina kostnader. Restauranger är tvungna att ta betalt av matgäster för att ha råd med diskplockare och råvaror. Förskolor kan inte gå runt på kärlek utan behöver kronor till lärare och leksaker. Och så vidare… Varför tror vänstern att just hyresrätter ska kunna erbjudas till lågpris?
Nooshi Dadgostar (V) ville i en debatt i Agenda se investeringsstöd och bostadslån för att få fram fler hem. Men hur stora summor kan staten pumpa in för att det ska byggas – och blir det inte lätt orättvist då sådana stöd kommer alla till del? Nyamko Sabuni (L) efterfrågade i stället riktade stöd, som bostadstillägg och bostadsbidrag, till dem som behöver extra hjälp. Det verkar rimligt.
Liberalerna står därmed på de svagastes sida medan Vänsterpartiet gynnar de rikaste. Vems sida SVT står på kan man spekulera kring…
CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
De åsikter som framförs är skribentens egna.