Facebook noscript imageTalibanerna: Vi kontrollerar 85 procent av Afghanistan
Nyheter
Talibanerna: Vi kontrollerar 85 procent av Afghanistan
Mohammad Naim, Mawlawi Shahabuddin Dilawar och Suhil Shaheen, medlemmar i en talibansk delegation som under fredagen höll en presskonferens i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT.
Mohammad Naim, Mawlawi Shahabuddin Dilawar och Suhil Shaheen, medlemmar i en talibansk delegation som under fredagen höll en presskonferens i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT.

Talibanerna uppgav under fredagen att de nu kontrollerar 85 procent av Afghanistans territorium, efter en rad militära framgångar som sammanfaller med att de sista amerikanska trupperna lämnar det krigshärjade landet.

Uttalandet gjordes vid en presskonferens i samband med att en delegation med flera högt uppsatta talibaner besökte Moskva i veckan – ett besök vars syfte var att övertyga Ryssland om att gruppens snabba landvinningar inte utgör ett hot mot landet eller dess allierade i Centralasien.

Påståendet, som inte går att bekräfta, innebär en betydligt högre siffra än tidigare uppgifter från talibanerna om att de skulle kontrollera mer än en tredjedel av landets 421 distrikt och distriktscentra. Regeringen i Kabul hade ingen omedelbar kommentar till de nya uppgifterna.

Läs även: USA drar sig tillbaka från Afghanistan – talibanerna vinner mark

Tidigare den här veckan tvingade talibanernas avancemang hundratals afghanska soldater att fly över gränsen mot Tadzjikistan, där det finns en rysk flygbas.

Tadzjikistan i sin tur kallade in 20 000 reservister för att förstärka sin södra gräns mot Afghanistan. Från ryskt håll har man uttryckt oro över att talibanernas framgångar kan destabilisera de före detta Sovjetrepublikerna norr om Afghanistan.

En politisk delegation med talibaner besökte Moskva den här veckan trots att Ryssland klassar gruppen som en terrororganisation. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT.

Sedan i mitten av april, då USA:s president Joe Biden tillkännagav slutet på det afghanska ”evighetskriget”, har talibanerna flyttat fram sina positioner över hela landet. Nyligen har de snabbt tagit över dussintals distrikt, ofta utan att möta något väpnat motstånd. Den senaste veckan har de tagit över gränsövergångar mot Tadzjikistan, Uzbekistan och – i går – Iran.

Läs även: Flickskola attackerad i Kabul: minst 55 döda och 150 skadade

Men vid presskonferensen i Moskva lovade talibanerna att inte attackera provinshuvudstäder eller att ta över dem med våld, och sade att de hoppades på en ”politisk lösning” med regeringen i Kabul.

– Vi kommer inte att ta över provinshuvudstäder eftersom vi inte vill döda afghanska medborgare, sade talibanernas chefsförhandlare Mawlawi Shahabuddin Delawar.

Garantier för detta har lagts fram till de afghanska myndigheterna tillsammans med krav på att fler talibanska fångar släpps från afghanska fängelser, sade han – och tillade att talibanerna nu kontrollerar 85 procent av Afghanistans territorium.

Läs även: Flickor över tolv år får sjunga i Kabul

Talibanerna lovade också att de inte skulle ”tillåta någon, ingen individ, ingen enhet att använda afghansk mark mot ett grannland, ett land i regionen eller ett land i världen, inklusive USA och dess allierade”.

Kistor tillhörande civila dödsoffer efter strider mellan talibaner och regeringsstyrkor bärs fram i den norra afghanska provinsen Badakhshan den 4 juli. Foto: Nazim Qasmy/AP/TT.

– Vi vill inte kriga. Vi vill hitta en politisk lösning genom politiska förhandlingar, sade talibanernas talesperson Mohammad Sohail Shaheen, som talade genom en tolk.

Iranska medier rapporterade under fredagen att talibanerna kontrollerade två gränsövergångar mellan Afghanistan och Iran, varav den ena är den strategiskt viktiga gränsstaden Islam Qala. Iransk statsradio rapporterade att 300 afghanska soldater hade flytt inför talibanernas ankomst och korsat gränsen till Iran.

I södra Kandahar pågick strider under fredagen nära provinsens huvudstad och regeringen har skickat fler trupper till området för att skydda ett fängelse från talibanernas försök att attackera det för att frigöra fångar.

Ryssland, som på Sovjettiden utkämpade ett tioårigt krig i Afghanistan som slutade med att de sovjetiska trupperna drog sig tillbaka 1989, har gjort diplomatisk comeback som medlare, och har varit i kontakt med olika afghanska fraktioner i ett försök att utmana USA:s inflytande i landet.

Läs även: Tyskland ger visum till tusentals afghanska medarbetare och anhöriga

Ryssarna har stått värd för flera omgångar förhandlingar – senast i mars, då talibanerna deltog trots att Ryssland klassar dem som en terrororganisation.

På en fråga om hur veckans besök hänger går ihop med terrorstämpeln svarade Kremls talesperson Dmitry Peskov att kontakten med talibanerna var ”nödvändig, med tanke på hur intensivt situationen i Afghanistan utvecklas, hur situationen vid gränsen mellan Afghanistan och Tadzjikistan utvecklas.

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.