Facebook noscript imageTyskland ger visum till tusentals afghanska medarbetare och anhöriga
Nyheter
Tyskland ger visum till tusentals afghanska medarbetare och anhöriga
Cermoni på en flygbas utanför den tyska staden Wunstorf sedan de sista tyska trupperna återvänt från Afghanistan den 30 juni. Foto: Hauke-Christian Dittrich/AP/TT.
Cermoni på en flygbas utanför den tyska staden Wunstorf sedan de sista tyska trupperna återvänt från Afghanistan den 30 juni. Foto: Hauke-Christian Dittrich/AP/TT.

Tyska myndigheter har hittills utfärdat 2 400 visum till afghaner som arbetat för den tyska armén, samt deras anhöriga. Men det är inte alla som i dagsläget vill komma till Tyskland.

Tyskland drog tillbaka sina trupper från Afghanistan i förra veckan efter att ha varit där i nästan 20 år, huvudsakligen i landets norra delar. Den tyska militären utgjorde den näst största utländska närvaron i Afghanistan efter USA.

Försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer sade i april att Tyskland har en ”djup skyldighet” att inte lämna kvar oskyddade personer ur lokalbefolkningen som utsatt sig själva för fara genom att hjälpa tyska trupper.

Läs även: Invandrare och deras barn allt mer borgerliga i Tyskland

En talesperson för det tyska utrikesdepartementet, Rainer Breul, säger att 2 400 tyska visum har utfärdats de senaste veckorna till afghanska medarbetare samt deras släktingar.

Det hela har komplicerats av det militära tillbakadragandet samt stängningen av Tysklands generalkonsulat i Mazar-e-Sharif. Tyskland försöker samarbeta med samarbetsorganisationer som International Organization for Migration (IOM), vars kontor ännu inte har öppnat på grund av den rådande säkerhetssituationen, tillägger han.

Innan Tyskland drog tillbaka sina trupper hade 446 afghanska anställda och deras släktningar – sammanlagt 2 250 personer – fått resedokument, uppger det tyska försvarsministeriets presstalesperson David Helmbold. Då återstod ”ett ganska litet antal” ansökningar att behandla, tillägger han.

– Inte alla de som fått dessa resedokument ville åka direkt, säger han.

– Det fanns ett antal inhemska anställda som sade: ”Vi skulle faktiskt vilja stanna så länge som möjligt i Afghanistan, men vi skulle vilja ha möjligheten att lämna om säkerhetssituationen eskalerar”.

Läs även: Per Gudmundson: Så blev Sveriges mest ökända terroristfamilj ett fall för socialen

Någon exakt siffra på antalet som vill vänta med att resa till Tyskland har han inte.

Den amerikanska armén lämnade i förra veckan sin största flygbas i Afghanistan som del i ett slutligt tillbakadragande som Pentagon har sagt kommer att vara färdigt i slutet av augusti, och som till stora delar redan genomförts. Tyskland är en av flera allierade som har lämnat Afghanistan de senaste veckorna.

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.