Facebook noscript imageTerrorrättegången: Annie Lööf och Theodor Engström vittnar
Nyheter
Terrorrättegången: Annie Lööf och Theodor Engström vittnar
Annie Lööf vittnade idag i rättegången mot Theodor Engström. Teckning: Johan Hallnäs/TT
Annie Lööf vittnade idag i rättegången mot Theodor Engström. Teckning: Johan Hallnäs/TT

Under den andra rättegångsdagen i Gotlands tingsrätt vittnade centerpartiledaren Annie Lööf och den tilltalade Theodor Engström. Annie Lööf var märkbart skakad och den anklagade talade om sin psykiska ohälsa och den ”spökbur” han upplevt sig leva i.

Under den andra dagen av rättegången mot Theodor Engström för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren vittnar först centerpartiledaren Annie Lööf och därefter den anklagade Theodor Engström i Gotlands tingsrätt.

Under Annie Lööfs vittnesförhör är hon ofta märkbart berörd och tycks vid några tillfällen vara nära tårarna, rapporterar bland andra TT.

Annie Lööf berättar om hur det är att som politiker leva med hot, om tomhylsor som skickats till henne och om kidnappningshot mot hennes barn. På frågan om hur det känns ger hon två svar.

– Det officiella svaret är att det påverkar, men det rinner också av för det är en del av ens uppdrag, säger Annie Lööf.

– Det privata svaret, det är att det påverkar jättemycket. Man ser sig om, vid vissa tillfällen har jag inte låtit mina barn leka i trädgården utan uppsyn av vuxen, jag öppnar inte mina brev hemma, jag drar mig för att vara i stora folksamlingar, fortsätter hon.

Annie Lööf om att ha varit måltavla

Annie Lööf befann sig i närheten av mordplatsen då hennes livvakt tog henne i handen och berättade att de måste ta sig därifrån.

När hon senare får veta att även hon varit en tänkt måltavla för Engström tar det henne hårt, och hon uppfattar det som jättejobbigt.

– Fortfarande tittar jag på vad människor har i händerna när de kommer emot mig, både i privata och professionella sammanhang. Det är svårt att släppa det.

När hon får frågan om, ifall hon fortfarande varit partiledare, hade åkt till nästa Almedalsvecka, uttrycker hon tveksamhet.

– Jag är inte säker på att jag hade åkt, för det har påverkat så oerhört mycket.

Theodor Engström: ”Tillbringat livet i spökbur”

När det senare är dags för den tilltalade att vittna, inleder den 33-årige Engström med att säga att han vill förklara förutsättningarna för händelsen.

– Jag är i ett väldigt dåligt skick. Innan dådet i Visby... jag har tillbringat mitt liv i det jag kallar en spökbur, i familjehemmet, med nästan ingen kontakt med mina medmänniskor utanför familjehemmet.

Tankarna kring att ha levt i en ”spökbur” som en ”spökpojke” känns igen från förhören som återfinns i förundersökningsprotokollet, och i sitt vittnesmål inför rätten beskriver han dådet i Visby som en ”självmordsbombning”.

– Där kraschade jag min verklighet i mina medmänniskors fientliga konsensusverklighet, säger han.

– Dessa förhör är svaret till hela svenska folket om varför det blev som det blev och varför jag gjorde som jag gjorde, säger han vidare.

När Engström berättar och besvarar frågor talar han ibland med tydlig röst. Och ibland tystnar han och vid några tillfällen vill han inte svara på frågor som han anser sig redan ha besvarat i polisförhören.

Om mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren säger han att det inte hade med henne som person att göra.

– Det var inte riktat mot hennes person, utan mot yrkesrollen, det uppdraget hon genomförde, å samhällets vägnar.

Den tidigare rättspsykiatriska undersökningen har visat att Engström led av en allvarlig psykiatrisk störning när han begick mordet, vilket innebär att han kan komma att dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Rättegången i Gotlands tingsrätt är planerad att pågå ytterligare tre dagar.

Läs även: Rättegången mot Engström inledd – tycks leva i en drömvärld

Nyhetsredaktionen