Facebook noscript imageThe Guardian i rasistiskt blåsväder om slaveriet
Utrikes
The Guardian i rasistiskt blåsväder om slaveriet
En person som håller i tidningen The Guardian. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
En person som håller i tidningen The Guardian. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

The Guardian är en av världens största engelskspråkiga tidningar och beskriver sig som ett antirasistiskt flaggskepp. Nu anklagar ett antal svarta podcastproducenter, som anlitades för att granska tidningens kopplingar till slaveriet, tidningen för rasism.

Ett antal svarta podcasters som anlitades av The Guardian för projektet att i podcastformat undersöka tidningens historia och eventuella kopplingar till slaveriet har hoppat av uppdraget, rapporterar nättidningen Unherd.

De avgick nyligen abrupt och sade sig ha utsatts för “institutionell rasism” och ”redaktionell vithet”.

Tidningen som är en av den europiska vänsterns bastionner har sedan 2020 anklagats för att ha kopplingar till slaveriet. Det var i och med George Floyds död som The Guardian meddelade att man avsåg att utreda sin egna historia och kopplingar till slaveri och rasism.

I undersökning kartlades bland annat huruvida tidningens grundare John Edward Taylor hade varit slavägare eller på ett direkt sätt dragit nytta av slaveriet.

Undersökningen utfördes av historiken Sheryllynne Haggerty. Rapporten hon författade om tidningens kopplingar till slaveriet offentliggjordes aldrig, och när hon kontaktades för information om resultatet av undersökningen hänvisade hon till The Guardian, som bara svarade med icke-svar.

Något som alltså lett till anklagelser om att man försöker tysta ner historien, trots att man skapade podcastprojektet för att belysa den.

Bomullshandlare

Det är däremot känt att grundaren John Edward Taylor de facto var bomullshandlare, och på den tiden kom bomull till Storbritannien från den amerikanska söderns slavplantager.

Grundaren till tidningen drog alltså nytta av slaveriet och påståendet om att ”The Guardian har alltid hatat slaveri”, tycks inte stämma överens med verkligheten.

Utan slavhandeln kunde inte Taylor ha handlat med bomull som han gjorde och därmed införskaffat den förmögenhet som krävdes för att starta Manchester Guardian, som tidningen då kallades.

Utöver detta ville grundarna av tidningen i början begränsa den demokratiska makten, och till och med yttrandefriheten, så att den endast skulle gälla för en specifik grupp av tillräckligt utbildade och intelligenta människor.

De föreslog bland annat att en majoritet av befolkningen skulle nekas tillträde till den offentliga sektorn på obestämd tid.

Märkligt nog är alltså den tidning som idag anser sig vara en av de mest “antirasistiska” tidningarna i världen grundad av av personer som har utnyttjat och tjänat på slaveriet.

Personer som inte heller helt ville avskaffa slaveriet och istället ville se demokratiska rättigheter som begränsade till endast en grupp av människor.

Och enligt de nyligen avhoppade podcastproducenterna tycks man inte heller intresserade av att fullt ut göra upp med det förflutna.

Läs även: Gustavsson: Botkyrka och mexikaniseringen av svensk politik

Gabriella Mait

Reporter