EU:s asyl- och migrationspakt har varit i hetluften senaste veckorna. En del av pakten innebär att EU ska ha rätt att tvångsfördela asylsökande, något som M röstade för och SD emot. Nu är Tidöpartierna överens om sin syn på migrationspakten.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är nu överens om EU:s migrationspakt, rapporterar TT.
– Ja, och det upplever jag att vi har varit hela vägen. Vi är överens om att det paradigmskifte som pågår nationellt måste gå hand i hand med arbetet på EU-nivå, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till nyhetsbyrån.
EU:s migrationspakt visade en tydlig brist på samarbete och koordinering mellan Tidöpartierna. Moderaterna röstade för förslaget i EU-parlamentet, medan Sverigedemokraterna röstade emot. Pakten skulle innebära större befogenhet för EU att lägga sig i svensk migrationspolitik.
Något som partierna nu kommit överens om inte får ske, vilket SD finner betydelsefullt och viktigt:
– Det viktigaste är att Sverige inte står bakom idén om tvingande omfördelning, säger Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiske talesperson.
Socialdemokraternas svar
Migrationsministern påpekar att Sverige som nuvarande ordförandeland för EU måste bibehålla en neutral position i förhandlingarna. Därför kommer man att driva sin linje kring migrationspakten först efter det svenska ordförandeskapet.
Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Anders Ygeman säger till TT att tvingande omfördelning av asylsökande, som är en del av migrationspakten, inte har något stöd från något land.
– Det är klart att det hade varit önskvärt om vi hade förmått länder i EU att ta ett större gemensamt ansvar. Men det är ingenting som är på bordet över huvud taget och därför heller ingenting som vi behöver ta ställning till.
Socialdemokraterna är således i linje med regeringen och Sverigedemokraterna i frågan om att stoppa delar av migrationspakten.
Beslutet om migrationspakten väntas tas efter att ministerrådet enats och slutförhandlat med EU-parlamentet. EU:s målsättning är att migrationspakten ska kunna spikas av både parlamentet och rådet i början av nästa år.