Facebook noscript imageTillståndstider försvårar utvinning av sällsynta mineraler
Ekonomi
Tillståndstider försvårar utvinning av sällsynta mineraler
Mineraler hittas men riskerar att inte brytas eller i stället skeppas ut. Foto: Helge Hansen/TT
Mineraler hittas men riskerar att inte brytas eller i stället skeppas ut. Foto: Helge Hansen/TT

Sverige har stora fyndigheter av kritiska mineraler. Men långa tider för att bygga anläggningar som kan processa fynden riskerar att leda till att förädlingen sker utomlands. I sämsta fall bryts mineralerna i Sverige, skickas till Kina och sen köper vi tillbaka dem.

Sverige kan kanske bli ett ledande land inom utvinningen av mineraler för exempelvis batterier. Men även om mineralerna hittas, är det inte säkert att det blir vare sig brytning eller utvinning i Sverige, rapporterar TT.

Enligt myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning finns det gott om yttrium, skandium, kobolt, vanadin och litium i den svenska berggrunden. Det är mineraler som är extremt viktiga för att tillverka batterier till elbilar, datorer, telefoner och mycket annat.

I dagsläget finns 246 undersökningstillstånd för att söka efter mineralerna. Det är nästan en fördubbling mot de 151 som fanns för fem år sedan.

Mineralerna ger mycket hopp om ett oberoende från import för både Sverige och EU. Till exempel ansågs LKAB:s fynd tidigare kunna göra Sverige till en stormakt inom mineraler. Maria Sunér, vd för branschorganisationen, menade att det kunde ge Sverige en potential att bli ”en stormakt på sällsynta mineraler och snabbt minska Kina-beroendet.”

Tveksamt om det är möjligt

Magnus Ericsson är professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han är tveksam till att det är möjligt att få till en sådan utveckling.

– Problemet är sedan att dessa mineraler måste upparbetas för att kunna bli rena ämnen att göra något vettigt av, som exempelvis magneter, som kan användas i generatorer och vindkraftsnurror. Inte en enda sådan processanläggning finns i Sverige, säger Magnus Ericsson.

Ett problem är tiden. Att få alla tillstånd utifrån miljölagstifning och annat kan ta 20-30 år innan allt är klart. Risken finns att bolagen bara bryter malmen och sen säljer till någon som kan processa den.

Det är inte bara en fråga om att börja bygga menar Ericsson.

– Det kan hända. Men ett bolag som lämnar ansökan om att få prospektera har sällan ett perspektiv på 20-30 år, som det kan ta att hantera detta. I stället hoppas de på att hitta mineraler, sedan sälja till bolag som har resurser att lösa dessa frågor.

Därför är det inte säkert att tillgångarna stannar i Sverige.

– De kanske inte har något annat val än att exportera mineralerna, därför att det inte inom rimlig tid går att bygga upp en anläggning i Sverige som kan göra dem användbara.

Att bryta malmen är lätt men att skilja ut och rena mineraler och grundämnen är mer komplicerat. Det skapar också ofta miljöfarligt avfall. Att det skulle kunna ske i Sverige skulle kunna ge miljöfördelar mot exempelvis kinesisk utvinning, och det skulle minska beroendet av kinesiska mineraler. Men det tar säker 20-30 år innan det är verklighet.

LKAB som gjort stora fyndigheter planerar att ta tillvara mineralerna och har därför köpt in sig i en norsk anläggning som kan processa mineralerna. Anläggningen kan inte bearbeta samtliga sällsynta metaller men det innebär att ett steg i kedjan säkras och det krävs inte att det säljs till Kina för processning och sen att de färdiga metallerna köps tillbaka.

Läs även: Energibristen kan bli motsvarande 10 kärnreaktorer

Nyhetsredaktionen