Tjernobyl, staden där den värsta kärnkraftsolyckan i historien inträffade för drygt 35 år sedan, kan återigen vara i farozonen. Kärnkraftverket har ingen kraftledning för att kunna kyla ner dess radioaktiva ämnen, vilket riskerar en radioaktiv läcka.
Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Under samma dag lyckades man ta över kärnkraftverket i Tjernobyl. I dag är kärnkraftverket i händerna på ryska soldater, helt utom ukrainsk kontroll.
Kraftledningen till kärnkraftverket är förstörd på grund av striderna som utbrutit mellan de ryska och ukrainska trupperna. Istället har kärnkraftverket fått ström från dieselgeneratorer och reservaggregat.
Att kärnkraftverket inte har en ständig kraftledning som kyler de radioaktiva ämnena kan resultera i en kraftig radioaktiv läcka. Detta är något som Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uttryckt sin oro för:
– Reservdieselgeneratorer har en kapacitet på 48 timmar att driva kärnkraftverket Tjernobyl. Därefter kommer kylsystemen i lagringsanläggningen för använt kärnbränsle att stanna upp, vilket gör att det hotar att uppstå strålningsläckor.
Utmattad personal
Ukrainska regeringen har krävt vapenvila runt kärnkraftverket för att reparera kraftledningen till kärnkraftverket och för att tillåta andra arbetare och inspektörer in på området.
Enligt rapporter från den ukrainska regeringen ska det ha funnits cirka 200 anställda som var i tjänst vid tidpunkten för den ryska invasionen. Dessa anställda arbetar fortfarande och har inte roterats på nästan två veckor.
– Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen vid kärnkraftverket i Tjernobyl står inför och de potentiella riskerna detta innebär för kärnsäkerheten, sa IAEA:s generaldirektör, Rafael Mariano Grossi, i ett uttalande på tisdagen.
Ukrainas energiminister Herman Galushchenko sade under veckan att de anställda vid anläggningen var fysiskt och psykiskt utmattade. Han menar att de ryska styrkorna håller de anställda gisslan. Det har varken gått att nå personalen via telefon eller e-post.
Farligt läge
Ukrainas statliga kärnkraftsföretag Energoatom har uppgett att det fanns omkring 20 000 använda bränsleelement i Tjernobyl som inte kunde hållas svala under ett strömavbrott, och att deras uppvärmning kan leda till ”utsläpp av radioaktiva ämnen i miljön”.
– Det radioaktiva molnet kan föras med vinden till andra regioner i Ukraina, Belarus, Ryssland och Europa, säger Energoatom i ett uttalande.
Utan ström skulle ventilationssystemen vid anläggningen inte fungera, vilket utsätter personalen för farliga doser av strålning, tillägger man.
Läget är därför kritiskt vid kärnkraftverket i Tjernobyl. En kraftledning och ström måste säkerställas till kärnkraftverket, samtidigt som personalen på plats måste få vila och anläggningen inspekteras. Annars kan allvarliga konsekvenser komma att vänta inte bara för Ukraina, utan för hela Europa.