Himlen över New York var hög, luften klar och solen strålade. Det fanns inga varningstecken om att USA snart skulle skakas av historiens sannolikt mest avancerade terrordåd.
Det var den 11 september 2001.
Morgontrafiken var i full gång och ur tunnelbanan på Manhattan strömmade människor på väg till arbetet.
Så plötsligt syns ett flygplan på ovanligt låg höjd, på väg in över staden. Turister och en och annan affärsman stannar upp och följer det med blicken. Häpnad blir till förskräckelse som växer till fasa.
American Airlines flight 11, kapad av fyra knivbeväpnade män, flyger klockan 8.45 rakt in i den norra tvillingskrapan i World Trade Center. Ett brinnande hål slits upp runt våning 80, vilket omedelbart tar hundratals människors liv.
18 minuter senare kommer nästa plan, United Airlines flight 175. Där har fem män, även de med knivar, tagit befälet. Planet träffar den södra tvillingskrapan runt sextionde våningen.
Det råder inget tvivel om att Amerika attackerats.
Alla ombord dog
USA:s dåvarande president George W Bush informeras om World Trade Center när han läser högt för barn i en skola i Florida. Klockan 9.30 förklarar en skakad president att en ”nationell tragedi” inträffat.
”Vi ska jaga rätt på och hitta dem som genomfört dessa dåd. Terrorismen kommer inte att segra mot vårt land”, lovar han.
Tio minuter senare störtar ännu ett kapat flygplan in i en byggnad, denna gång i försvarshögkvarteret Pentagon nära Washington DC. Och kort därpå kraschar ett fjärde plan på ett fält sydost om Pittsburg i Pennsylvania. Det tros ha varit på väg mot Vita huset, men senare ska det visa sig att passagerarna övermannat kaparna och därmed räddat presidentbostaden.
Ingen ombord på något av flygplanen överlevde.
Läs även: Efter 20 års krig: USA öppnar för samarbete med talibanerna
Brinnande inferno
Strax före klockan 10 rasar den södra tvillingskrapan i ett moln av damm och rök. Dess stålstruktur klarade inte hettan från det brinnande flygbränslet. Kort därpå kollapsar den andra skyskrapan. Människor flyr och södra Manhattan förvandlas till ett brinnande inferno.
Elden, förödelsen och paniken i och omkring tvillingskyskraporna har skildrats om och om igen. Överlevande har berättat hur de rörde sig ner genom de rökfyllda trapphusen när brandmännen var på väg upp. En man som arbetade på 40:e våningen i den norra skrapan har vittnat om hur byggnaden skakade och gungade och hur han såg sargade kroppar i bråten.
11 september-attentaten tog 2 977 människors liv, skadade tusentals och orsakade enorm materiell förödelse. Och de många frågor som väcktes ekar fortfarande: Kan det hända igen? Går det någonsin att känna sig säker?
Terrordåden blev också startpunkten för USA:s längsta krig, det i Afghanistan. Usama bin Ladin, ledare för terrornätverket al-Qaida, pekades snart ut som hjärnan bakom kapningarna. USA-ledda styrkor invaderade Afghanistan eftersom talibanregimen, som då styrde landet, ansågs ha gett bin Ladin en fristad. Talibanerna störtades inom ramarna för det internationella kriget mot terrorismen.
Men det skulle dröja fram till 2011 innan bin Ladin tillfångatogs och dödades av en amerikansk specialstyrka – i Pakistan. Då hade undantagslagar införts, tusentals människor världen över gripits och USA:s fångläger i Guantánamo Bay i Kuba blivit ökänt.
Svartsjuk på brodern
Offren för dåden efterlämnade tiotusentals anhöriga. Nu, när 20 år gått, har public servicekanalen NPR intervjuat flera unga vars föräldrar dog den dagen. Många av dem har vaga, om ens några, minnen av sin omkomna föräldrar – men de har alla komplexa relationer till datumet och terrordåden.
– Det kommer aldrig att finnas en del av mig som inte hatar människorna som gjorde detta, säger A J Niedermeyer som var två och ett halvt år när hans far, polisen Alfonse Niedermeyer, dog i den södra tvillingskrapan.
Han minns bara sin pappa med känslor, ”varma och mjuka” sådana. Lillasyster Angelica var ännu inte född när terrordåden inträffade och har lärt känna fadern genom bilder och videoinspelningar. Hon medger att hon kände svartsjuka gentemot sin bror som liten eftersom han faktiskt haft tid med deras pappa.
Presidenten besöker minnesmärken
USA:s president Joe Biden kommer under lördagen att besöka alla tre minnesmärken som skapats till minne av attacken 11 september 2001. Minnesmärkena finns på Ground Zero i New York där tvillingtornen rasade, Pentagon och i Pennsylvania där United Flight 93 störtade efter att passagerarna gick till angrepp mot terroristerna.
Däremot är det inte alla som gläds över presidentens planerade närvaro vid minnesmärkena. Omkring 1 800 överlevare – räddningspersonal som var på plats och anhöriga – motsätter sig Bidens deltagande i minnesceremonierna, om han inte håller sitt löfte om att avklassificiera hemligstämplade dokument om attacken.
Enligt SVT har anhöriga länge hävdat att de kan innehålla bevis för att Saudiarabiens regering, en nära allierad till USA, hade band till flygplanskaparna som kapade fyra passagerarflygplan, däribland de två som flög in i World Trade Center.
FBI varnar
Trots att det just nu inte finns några konkreta terrorhot, varnar både FBI och USA:s inrikessäkerhetsdepartement för att terrorister kan komma att ”utnyttja” minnesdagen.
Departementet flaggade redan i augusti för att al-Qaida för första gången på fyra år hade släppt en engelskspråkig version av sitt magasin. USA såg då detta som ett tecken på att ”utländska terrororganisationer fortsätter anstränga sig för att inspirera USA-baserade individer som är mottagliga för våldsamma extremistiska influenser”, rapporterat SVT.
Läs även: Evakueringen – USA och talibanerna hade hemligt avtal
fakta
Så uppmärksammas 20-årsdagen
Den 11 september, på tjugoårsdagen av terrordåden mot USA:s östkust, välkomnas anhöriga till minnesplatsen Memorial Plaza i New York. Det ligger på södra Manhattan, där tvillingskraporna en gång stod. Under minnesceremonin kommer alla offers namn att läsas upp av en familjemedlem.
Det direktsända programmet inleds klockan 8.30 och beräknas pågå till klockan 13. Sammanlagt sex tysta minuter hålls, vid de tidpunkter då de fyra flygplanen störtade in i respektive tvillingskrapa, försvarshögkvarteret Pentagon och i ett fält i Pennsylvania samt då respektive skyskrapa kollapsade.
På kvällen lyses New York-himlen upp av ”Tribute in light”– en ljusmanifestation som hedrar minnet av terrorns offer.
Källa: TT