Facebook noscript imageTrots särskilda insatsen – våldsspiralen fortsätter
Nyheter
Trots särskilda insatsen – våldsspiralen fortsätter
Niclas Andersson tycker inte att allmänheten behöver känna oro. ”Generellt är risken att man som tredje person blir drabbad väldigt väldigt liten, så jag tycker inte att man behöver vara orolig”, säger han. Foto: Henrik Montgomery//TT
Niclas Andersson tycker inte att allmänheten behöver känna oro. ”Generellt är risken att man som tredje person blir drabbad väldigt väldigt liten, så jag tycker inte att man behöver vara orolig”, säger han. Foto: Henrik Montgomery//TT

Den 20 januari inledde polisen en så kallad särskild händelse med anledning av den våldsvåg som drabbat Stockholmsområdet med dagliga skjutningar och bombdåd. Två månader senare kan inte polisen se att våldsspiralen är på väg att mattas av.

– På kort sikt ser vi inte att vi på något sätt har brutit trenden, säger Niclas Andersson, operativt ansvarig för den särskilda händelsen.

Polisen kraftsamlar fortsatt för att få stopp på den våldsvåg som rullade in över huvudstaden kring jul. Den 20 januari inledde polisen en så kallad särskild händelse – vilket innebär att polisen organiserar sig på ett annat sätt utanför de ordinarie ramarna med en speciell organisation och ledning, rapporterar TT.

Det kan till exempel det handla om att det behövs extra många poliser eller poliser med speciella kompetenser.

Polisen har kunnat förhindra flera våldsdåd genom att mängder med vapen har beslagtagits. Enligt Niclas Andersson har ett 70-tal pistoler och revolvrar tagits i beslag sedan slutet av december.

Polisen har även beslagtagit över 20 automatvapen och mer än 30 kilo sprängmedel, samtidigt som ett mycket stort antal personer har frihetsberövats.

– Vi har fortsatt mycket våldsdåd, men också ett väldigt offensivt arbete just nu. Vi griper väldigt många personer och har tagit väldigt mycket vapen i beslag. Jag skulle bedöma att vi nästan varje dygn på något sätt förhindrar olika nya grova våldsbrott. Det är ett otroligt ansträngt läge, säger han till nyhetsbyrån.

Samtidigt är situationen på Sveriges häkten sedan tidigare hårt ansträngd.

– Jag tror att Stockholm aldrig har haft så många häktade som i dag. Vi ligger på en siffra på över 470 personer, vilket är otroligt mycket.

När den särskilda händelsen kommer avslutas är oklart.

– Det är svårt att sia om det, men den ligger just nu till efter sommaren. Men det kan mycket väl bli så att den förlängs.

Unga förövare

Niclas Andersson ser mycket allvarligt på att det grova våldet kryper ner i åldrarna och att många av förövarna är minderåriga. Dessutom är det en mycket oroande utveckling att de kriminella börjat gå på anhöriga.

– Det är en utveckling som är oroväckande. Vi tycker att det är att gå åt fel håll och den måste vi få stopp på. Vi jobbar med oroliga anhöriga som hör av sig till oss, värderar och bedömer situationen och försöker sätta in olika typer av operativa åtgärder för att lösa den problematiken.

Nu menar Andersson att hela samhället måste kraftsamla för att lösa situationen.

– Vi har ärenden med allt från åttaåringar upp till 13-åringar som är insocialiserade i den här typen av nätverk. De försöker locka in dem och skapa fördelar för barnen så att de ser upp till de här kriminella individerna. Det är en utveckling som Polismyndigheten inte kan hantera själv, utan det måste hela samhället mobilisera kring.

Läs även: Arabiska vanligaste språket på länsstyrelsens bidragssajt

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu