Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger nej till ett svenskt medlemskap i Nato. Svensk polis gör inte tillräckligt när det kommer till terrorklassade PKK, anser han. Därför kan inte Sverige vänta sig ett turkiskt godkännande inför Natotoppmötet i Vilnius.
– Först och främst, Sverige måste göra sin del mot terroristorganisationer, säger Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gick nyligen ut som segrare i det turkiska presidentvalet. Det innebär att han kommer att leda landet i fem år till.
I november besökte statsminister Ulf Kristersson Erdogan i Ankara i Turkiet för att samtala om ett framtida svenskt Natomedlemskap. Men besöket mynnade inte ut i något tydligt besked från Turkiets sida, mer än att Kristersson framfört att man genomfört en del av de åtgärder som Turkiet begärt.
I början på juni skickade regeringen Carl Bildt, tidigare utrikes- samt statsminister, med anledning av att Erdogan svors in som president. Där var det tänkt att de bilaterala relationerna mellan Sverige och Turkiet skulle stärkas.
Carl Bildt talade bland annat med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, som påtalade att Sverige har en bit kvar när det kommer till bekämpandet av PKK och liknande organisationer.
– Vi talade om vad som legat honom nära, det vill säga vikten av brottsförebyggande och brottsbekämpande verksamhet, att det samarbetas mellan Sverige och Turkiet om detta. Det kan vara PKK och terrorism. Men vi har rätt mycket från svensk sida också där vi har ett intresse av ett närmare samarbete. Vi har åtskillig brottsverksamhet och organiserad brottslighet i Sverige som har förankringar där nere, säger Carl Bildt i SVT:s morgonstudion.
Säger nej
Under onsdagseftermiddagen rapporterade de turkiska tidningarna Haber7 och TRT Haber att Recep Tayyip Erdogan fortsatt är mycket skeptisk till ett svenskt Natomedlemskap under rådande omständigheter.
Erdogan är mycket kritisk till de anti-Turkiet-protester som ägt rum i Stockholm den senaste tiden. Enligt Erdogan är det terrorister som protesterar på de svenska gatorna.
Därför menar han att Sverige inte bör förvänta sig ett turkiskt godkännande inför Natotoppmötet i Vilnius den 11 och 12 juli.
Ungern avvaktar
Samtidigt avvaktar även Ungern med att ratificera Sveriges medlemskap i Nato. Ungern och Turkiet kommer att ha en tät dialog inför Natotoppmötet, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto till statliga nyhetsbyrån Anatolia.
– Vi har kommit överens om att ömsesidigt informera varandra om möjliga framtida steg gällande detta i båda våra länder, säger utrikesministern Peter Szijjarto.
Peter Szijjarto säger att han stödjer ett svenskt medlemskap men att det slutgiltiga beslutet ligger hos parlamentet. Ungern har samtidigt problem med Sveriges kritik mot landets demokrati.
Bulletin har tidigare rapporterat om att Ungern upprättat en lista på problematiska svenska politiker, där bland andra S-ledamoten Annika Strandhäll förekommer.