Sverige och Finland ser ut att gå mot ett nytt bakslag vad gäller inträdet i försvarsalliansen Nato. En video på Twittersom föreställer Erdogan hängande upp och ner har fått Turkiet att ilskna till. Nu dras Andreas Norléns inbjudan tillbaka.
Under torsdagsmorgonen blev en video på Twitter viral som visar hur en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upphängd strax intill Stockholms stadshus. Rojavakommittéerna som låg bakom aktionen är kritiska till statsminister Ulf Kristerssons krypande inför diktatorn. På Rojavakommittéernas hemsida kallar de sig för ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.
Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan:
— Rojavakommittéerna (@realrojkom) January 11, 2023
-Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!
Den 21 januari samlas vi Norra Bantorget för demonstration:
-Vi säger nej till Nato! Ingen allians med fascister!#AlliansMotNato211 pic.twitter.com/GG7Hs4t9V5
Efter att Erdogan-dockan fått stor spridning i sociala medier kallades Sveriges ambassadör omgående till ett möte i Turkiet. Videon ska ha upprört Erdogan, och turkiska medier kallar händelsen för en ”terroraktion”.
Turkiet beslutade därför att ställa in det besök som Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet under nästa vecka, där Andreas Norlén och Finlands talman Matti Vanhanen skulle få träffa den turkiska parlamentets talman Mustafa Sentop.
Både utrikesminister Tobias Billström (M), talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson (M) fördömer handlingen.
– Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Natoansökan, det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, säger Ulf Kristersson till TV4.
Mötet skjuts upp
Mötet kommer trots allt att hållas enligt Billström, som säger att det skjuts upp istället. Händelsen kan dock försvåra relationerna mellan Sverige och Turkiet allvarligt, enligt Ulf Kristersson.
Andreas Norlén säger att hot och våld mot politiker inte har någon plats i det demokratiska samhället.
– Jag har förståelse för att Turkiet och turkiska företrädare reagerar starkt, säger Norlén och tillägger:
– Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg bilderna på den upphängda dockan. Det var motbjudande att se, säger Andreas Norlén till TT.
En nära talesperson till president Erdogan har sagt att de som utfört handlingarna kommer få stå till svars. Turkiska åklagare håller på med en utredning för att se över om aktionen kan utgöra ett brott. Turkiet kallade också under torsdagen upp Sveriges ambassadör för samtal.
I Sverige är en polisanmälan gjord där händelsen rubriceras som ärekränkningsbrott, enligt polisens mediecenter.
Läs även: Migrationsverket: ”Svårt att få fler att återvandra”