Facebook noscript imageTv-polisen i tweet från 2014: Israel är mänsklig cancer
Nyheter
Tv-polisen i tweet från 2014: Israel är mänsklig cancer
Polisen Nadim Ghazale är känd som debattör och medverkar även i SVT:s ”Veckans brott”. Bilden är ett montage. Foto: Polisen/Twitter
Polisen Nadim Ghazale är känd som debattör och medverkar även i SVT:s ”Veckans brott”. Bilden är ett montage. Foto: Polisen/Twitter

Polisen, samhällsdebattören och tv-profilen Nadim Ghazale sitter i expertpanelen i SVT:s ”Veckans brott” och har nyligen varit sommarpratare i P1. Nu är han i blåsväder efter att ett antal äldre kontroversiella tweets av honom dykt upp. Bland annat har Ghazale twittrat ”Fuck er SD” och att Israel är ”mänsklig cancer”.

Nadim Ghazale, 38 år och polis i 15 år, är en av Sveriges mest kända poliser efter att under flera år medverkat i panelen i SVT:s ”Veckans brott”. Ghazale, som är verksam i Borås, är även medarbetare på Borås Tidnings ledarsida och har skrivit debattartiklar om invandring.

2020 fick Ghazale motta utmärkelsen Årets Boråsambassadör av en jury bestående av bland andra kommunalrådet i Borås, chefredaktören på Borås Tidning och kanalchefen för P4 Sjuhärad. Ghazale fick också SSU:s juli-utmärkelse 2020 med bland annat motiveringen att han är en antirasistisk brobryggare som ”som försöker minska avståndet mellan människor i vardagen”.

Nu har ett antal grova tweets som Nadim Ghazale skrivit tidigare dykt upp.

I en tweet från 2014 liknar Ghazale staten Israel vid ”mänsklig cancer”. I samma tweet nämner han ISIS, Putin och terrororganisationen Hamas.

I andra tweets är det framför allt Sverigedemokraterna och partiets sympatisörer som är måltavla för Ghazale.

Även när Ghazale ska kommentera andra frågor, som integrationspolitiken, har han i vissa tweets kommit in på Sverigedemokraterna, som i en tweet från 2015.

Nadim Ghazale har kommenterat de tidigare inläggen och bett om ursäkt.

Läs även: Skogkär: Sveriges skadligaste parti

Ghazale får stöd av flera debattörer på Twitter. Bland annat justitieminister Morgan Johansson (S).

”Det är såhär hatarna gör när de försöker komma åt starka företrädare vars åsikter de inte gillar. Vi är många som uppskattar dig och det du gör”, skriver Morgan Johansson bland annat.

Förra året hamnade en annan sommarpratare (2019), Hamid Zafar, i blåsväder efter att gamla antisemitiska inlägg som Zafar skrivit under perioden 2011 till 2016 avslöjats av Dagens Nyheter. Zafar skrev inläggen anonymt under pseudonym.

Nadim Ghazale hänvisar i en kort kommentar till Bulletin till de ursäkter han twittrat ut och som återges ovan och meddelar att han inte har något att tillägga.

Läs även: Lööf om högerskon: ”Det har jag aldrig sagt” – men gamla TV4-klippet spökar

Läs även: Skogkär: Det finns för få Eva-Lisor

Pelle Zackrisson