Tre mord och fem skottlossningar på två veckor. Två kriminella gäng ligger i öppet krig med varandra. De skjuter på öppen gata trots Sveriges högsta polisiära närvaro. Bulletin är på plats i gangsterkrigets Södertälje.
Bulletin är på plats i Södertälje. Anledningen är den upptrappade gängkonflikt som skakar staden sedan två veckor tillbaka. Fast egentligen sträcker sig konflikten längre tillbaks än så. På plats möter Bulletins reporter journalisten och Södertäljebon Andreas Henriksson, som numera arbetar som redaktionschef på nyhetsbyrån Verifiera och har en bakgrund som S-politiker i kommunen i början på 90-talet.
Vi tar sikte på stadsdelen Ronna i Södertäljes ytterkant. Ronna förekommer på polisens lista över särskilt utsatta områden. Här har beväpnade gängmän patrullerat på mopeder den senaste tiden. Södertälje har totalt fem områden som förekommer på polisens rapport om de mest kriminellt belastade bostadsområdena i Sverige. Tre av dessa är Ronna, Geneta och Lina. De klassas som särskilt utsatta områden, det tyngsta av de tre kategorierna i rapporten. Hovsjö och Fornhöjden klassas som riskområden, den näst tyngsta kategorin. Det alla områden har gemensamt utom stadsdelen Lina är att de fyra är miljonprogramsområden byggda i början på 70-talet.
Samtliga fem stadsdelar har en till sak gemensamt – och det är att de sedan en lång tid tillbaka till mycket stor del bebos av personer med assyrisk-syriansk etnicitet och bakgrund.
Dödsskjutning
Under torsdagskvällen strax efter klockan 18 sköts en 19-åring till döds och en 16-åring skottskadades svårt i stadsdelen Saltskog i centrala Södertälje. Allt pekar på att förövarna kom från den konkurrerande Ronna-falangen. Gärningsmännen flydde på moped, enligt vittnen. Polisen uppger till Expressen att de tror att de hittat flyktmopeden under fredagen. 16-åringen fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus för vård.
Polisen har ännu inte gått ut med någon närmare information men mycket tyder på att de senaste skjutningarna handlar om makten över narkotikaförsäljningen i Södertälje. När vi anländer till Saltskog är polisen högst närvarande i området. Vi ser flera polisbilar på plats inklusive polisens tekniker. Mordplatsen på Myntstigen är fortfarande avspärrad och polisens tekniker söker igenom platsen med metalldetektor.
När vi går tillbaka mot bilen möter vi en grupp gråtande kvinnor som är på väg upp mot den avspärrade mordplatsen. En av kvinnorna gråter hysteriskt och stöttas av två kvinnor, en på vardera sida för att hon ska klara av att gå upp för backen i riktning mot avspärrningarna.
Före detta kriminell: ”Inte orolig”
En förbipasserande man som är ute och rastar hunden i området ställer upp på en intervju med Bulletin. Han berättar att han själv har en kriminell bakgrund och har suttit i fängelse i Sundsvall.
Är du orolig över de senaste dödsskjutningarna?
– Nej. Om du inte är inblandad så bör du inte vara orolig. Jag sköter mitt så sköter de sitt, säger han.
Vidare berättar han att hans erfarenhet från att ha suttit i svenskt fängelse gör att han givet situationens allvar och hur läget har försämrats under ett antal år, är säker på att svensk kriminalvård är alldeles för snäll. Oavsett om det handlar om institutionsboenden för unga eller anstalter för vuxna.
– Ungdomarna får tillgång till playstation, internet, wifi och annat. Den sortens daltande med de här ungdomarna fungerar inte.
Skotthål i fönster
Strax intill Myntstigen där mordet på 19-åringen skedde parkerar vi bilen. Ett stenkast bort ligger Allaktivitetshuset där det arrangeras olika typer av aktiviteter för alla åldrar. Bland annat ABF-arrangemang, körövningar och pensionärsträffar. Överallt i området står polisbilar parkerade. Vi ser hur polisen bland annat har fullt upp med att tala med ett ungdomsgäng.
För en och en halv vecka sedan sköts det mot Allaktivitetshuset där det pågick ett disco för utvecklingsstörda barn, något SVT rapporterat om. Ingen skadades i samband med skottlossningen och polisen utreder händelsen som försök till mord. Ingen person har gripits än. Bulletin fotograferade de två skotthålen i fönstret.
Intervju med kommunalråd
Avslutningsvis möter Bulletin kommunalrådet Elof Hansjons (S) på krogen Templet som ligger ett stenkast från stadshuset och precis bredvid den centrala pendeltågsstationen i Södertälje. Han har varit kommunalråd i elva år i Södertälje. Snart stundar ett borgerligt maktskifte så som läget ser ut just nu.
Medan vi väntar på det socialdemokratiska kommunalrådet noterar vi att krogen frekventeras av folk som gärna beställer en stor stark redan klockan ett på eftermiddagen.
När Hansjons slår sig ner vid vårt bord ställer jag första frågan med hjälp av lokaltidningens LT:s förstasida där det står ”Två veckor, fem skjutningar, tre döda”.
Vad tänker du när du ser den här rubriken?
– Det finns många tankar, vi är en liten kommun, där alla känner någon som känner någon. Många är bedrövade, men det finns en form av beslutsamhet att den här staden i grunden har någonting annat.
Hansjons säger att han vill invänta polisutredningen för att på riktigt kunna säga vad som gått fel.
– I allmänhet kan jag konstatera att vi har för många unga män som saknar spärrar och har tillgång till skjutvapen.
Polisen mer erfaren
Hansjons menar att skjutvapenvåldet är särskilt allvarligt, då det skapar bristande tillit och slår in en kil i samhället.
– Det våld vi ser nu är allvarligt och systemhotande.
Men som Hansjons ser det är det viktigt att prata om det.
– Steg ett för att bemöta den här våldsspiralen är att prata öppet om att den finns. Vi har för närvarande ett bra samarbete med polisen, och jämför man läget idag med där vi var för tolv år sedan har polisen i grunden nu mycket mer erfarenhet och kunskap.
Vilka politiska insatser har ni genomfört för att stoppa utvecklingen?
– Allt möjligt. Allt ifrån att vi avskaffade LOV (Lagen om valfrihet) i hemtjänsten i Södertälje. Till att vi lärt oss förstå hur man kommer åt bidragsbrottslighet som till exempel skenskilsmässor. Vi tittar även på svartkontrakt i våra kommunala bostadsbestånd och återtar lägenheter där det är befogat. De kriminella sysslar ofta med bedrägerier mot stat och kommun och det måste vi bekämpa.
Läs även: Brinkemo: Södertälje – klaner, klientelism och kulturell kontext
fakta
Vill du veta mer om bakgrunden till Södertäljes gängkrig?
För den som vill läsa mer om landets kriminellt mest belastade bostadsområden där Ronna ingår är det den här poliskartläggningen inkluderande kartbilder över städerna som är aktuell:
https://polisen.se/om-polisen/
Den som vill läsa den färska utvärderingen signerad Brå om den stora Tore 2-insatsen i Södertälje som knäckte det ursprungliga Södertäljenätverket återfinner den här:
https://bra.se/publikationer/
Aftonbladets Erik Niva ligger tillsammans med en kollega bakom fotbollspodden When we were kings. Ett av avsnitten handlar om de gängrelaterade morden på spelklubben Oasen i Ronna och hur de påverkade dels fotbollsklubben Assyriska FF men också staden som helhet. I den långa lyssningsvärda podden får vi också den historiska bakgrunden till den stora assyrisk-syrianska befolkningsgruppens närvaro i staden:
https://poddtoppen.se/podcast/
Sveriges Radios livsåskådningsprogram i P1, Människor och tro, har nyligen haft en serie om tre program som handlar om hur assyrier-syrianerna kom till Södertälje på 1970-talet. I sammanhanget är den väl värd att lyssna på för att ge en historisk bakgrund och kontext till dagens komplicerade situation:
Sagan om Södertälje - del 1 – Människor och tro (poddar.se)
Sagan om Södertälje - del 2 – Människor och tro (poddar.se)
Sagan om Södertälje - del 3 – Människor och tro (poddar.se)
För att läsa mer om Södertäljenätverket och bakgrunden till dagens gängkrig rekommenderas till sist reportageboken ”Nätverket: Södertäljemaffians uppgång och fall”, skriven av den prisbelönade reportern Baris Kayhan.