Facebook noscript imageTysk tidning: Sverige är Europas farligaste land
Nyheter
Tysk tidning: Sverige är Europas farligaste land
Medier på plats i Hammarby sjöstad i fredags sedan artisten Einár skjutits ihjäl. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Medier på plats i Hammarby sjöstad i fredags sedan artisten Einár skjutits ihjäl. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Tysklands största dagstidning, tabloiden Bild, ger en dramatisk bild av det svenska skjutvapenvåldet när mordet på rapparen Einár uppmärksammas. ”Sverige är Europas farligaste land”, skriver tidningen.

Bild, som även är Europas största dagstidning sett till upplaga, beskriver mordet på 19-årige Einár som ”en del i en skrämmande statistik” och kopplar händelsen till det ökande antalet gängskjutningar.

”Sverige är i dag det farligaste landet i Europa. Det före detta nordiska föregångslandet har sedan 2005 förvandlats till en riktig mardröm”, skriver tidningen.

Läs även: Anosh Ghasri: Vi behöver en ny självbild i minnenas land

Överallt i Europa minskar antalet mord utom i Sverige, konstaterar Bild och hänvisar till den jämförande undersökningen från Brå som släpptes i maj.

I det genomsnittliga EU-landet drabbas åtta personer per miljon invånare varje år av dödligt våld. I Sverige ligger den siffran på tolv personer.

Skillnaden är ännu större när det gäller dödligt våld med skjutvapen, skriver tidningen. I EU dör i genomsnitt varje år 1,6 personer per miljon invånare av skjutvapenvåld. I Sverige är den siffran fyra, det vill säga nästan tre gånger högre.

Avlägsen andraplats

Särskilt mycket sticker Sverige ut i åldersgruppen 20 till 29 år, där de flesta EU-länder har mellan noll och fyra offer för dödligt skjutvapenvåld per miljon invånare varje år. I Sverige ligger siffran på 18. Nederländerna hamnar på en avlägsen andraplats med ”bara” sex personer som drabbas per miljon invånare, skriver tidningen.

”Det är uppenbart att det inte kan fortsätta så här. Allt fler svenskar är rädda för sina liv eftersom oskyldiga förbipasserande allt oftare faller offer för krigande gäng”, skriver Bild.

Läs även: Sommarens svarta siffror: Över 100 skjutningar – över 50 skadade eller döda

Tidningen avslutar med att nämna regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

”Huruvida det hjälper kommer man först om några år att kunna se”, skriver tidningen.

Nyhetsredaktionen