Det dödliga våldet i Sverige ökar. Det är något som Uppdrag granskning kartlagt i sin nya granskning. Enligt UG ökar det dödliga våldet i Sverige mer än i något annat land.
Idag finns inga siffror på hur många skjutningar i Sverige som inte anmäls och således aldrig utreds och än mindre går till åtal och rättegång. Det är däremot många, då det finns en rädsla för att anmäla, framför allt när få skjutningar faktiskt leder till fällande dom.
Enligt Uppdrag gransknings kartläggning av 900 domar gällande mord och mordförsök under de senaste fyra åren i Sverige (2018–2021), leder endast 53 procent av dessa till fällande domar när det handlar om skjutningar.
Siffran är betydligt högre för mord eller mordförsök som inte involverar skjutvapen. Där leder 82 procent av åtalen till en fällande dom.
Rekord i dödsskjutningar
Dödsskjutningarna ökar avsevärt i Sverige, samtidigt som de minskar i övriga EU-länder. Enligt siffror från Uppdrag granskning klarades 80 procent av dödsskjutningarna upp under början av 90-talet. Idag ligger siffran på cirka 25 procent.
Uppdrag gransknings kartläggning visar även att utredarna är frustrerade över domstolarnas beviskrav som de anser många gånger resulterar i att misstänka blir frisläppta. Samtidigt tycker domarna att polis och åklagare presenterar alltför bristfällig bevisning i utredningarna.
Sverige har nyligen slagit rekord gällande dödsskjutningar. Fram till idag har 45 människor skjutits till döds, vilket är samma antal som för hela förra året.
Läs även: Efter SD-tåget: Vänsterpartiet vill förbjuda politisk reklam