Inför valet har den sittande presidenten blockerat flera sociala medier, efter att Facebook spärrat regimvänliga konton som bedömts vara falska.
Medan de sociala medierna i USA blockerar presidenten, blir de själva blockerade av presidenten i Uganda. President Yoweri Museveni bekräftade i går att han beordrat nedstängningen av sociala medier och meddelandeappar inför valet, rapporterar BBC.
Museveni har suttit på posten i 35 år, sedan han kom till makten år 1986 efter att ha lett gerillakrigföring mot den tidigare regimen. Andra gerillor har i sin tur angripit Musevenis styre, men utan framgång. Ett par gånger har lagen ändrats för att göra det möjligt för honom att stanna vid makten, senast 2017 då han genomdrev borttagningen av regeln att en presidentkandidat som mest får vara 75 år, något som var nödvändigt för att han skulle kunna ställa upp i valet i år.
Komplicerad relation till sociala medier
I dagens val tävlar totalt elva kandidater om presidentposten, och om ingen får mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att genomföras. Musevenis viktigaste utmanare är popmusikern Robert Kyagulanyi Ssentamu, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine, som upprepade gånger har anklagat den sittande presidenten för att vara en diktator. I början av året intervjuades han i The Guardian, där han beskrev våldsamheter från regeringens sida som ett ständigt närvarande inslag i kampanjen.
Kampanjperioden har dominerats av sociala medier, enligt BBC:s reporter i Ugandas huvudstad Kampala. I december skrev Uganda Communications Commission, det statliga tillsynsorganet för kommunikationssektorn, till Google och uppmanade företaget att blockera flera Youtubekanaler (Google äger Youtube) som associeras med Bobi Wine.
Det är inte första gången Ugandas regering eftersträvar inflytande över vad som sägs på nätet. Exempelvis har den krävt att bloggare och sociala medieprofiler att registrera sig för att få sitt material granskat innan det publiceras på nätet, något som dock lades på is när beslutet utmanades i domstol. Förra valet blockerades sociala medier på valdagen, och det dröjde flera dagar innan de åter gick att komma åt igen.
Falska Facebookkonton
Inför dagens val rapporteras en mängd nya konton ha dykt upp, utan verkliga namn, som delar vad BBC:s reporter kallar inlägg ”fulla av hatbudskap och falska nyheter”. Enligt Facebook rör det sig om ett nätverk med kopplingar till informationsdepartementet. ”De använde falska och duplicerade konton för att styra sidor, kommentera andras inlägg, utge sig för att vara andra användare, och dela inlägg i grupper upprepade gånger för att få dem att verka mer populära än de var, skriver Facebook i ett uttalande.
Sådana konton spärrades av Facebook, varpå sociala medieanvändare började uppleva driftstörningar i landet. Förutom Facebook gällde det även Twitter, Whatsapp, Instagram och Snapchat. Nu står det alltså klart att de har stängts ned på Musevenis order. I ett tv-sänt tal sade presidenten att han inte accepterar att den sortens aktörer lägger sig i landets politik och bestämmer vilka kandidater som är bra respektive dåliga.
Twitter menar att nedstängningen strider mot grundläggande mänskliga rättigheter och principerna om ett öppet internet.
TEXT: BULLETIN/NYHETSREDAKTIONEN