Svenska byggföretag kommer inom kort att behöva varsla personal om tillgången på cement inte säkerställs. Det ”kan i vissa fall röra sig om så mycket som åtta av tio anställda vars arbetsuppgifter berörs av tillgången på cement”, säger Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson till Bulletin.
Cementas kalkbrytningstillstånd finns inte med på ärendeförteckningen vid dagens regeringssammanträde. Företaget har därmed inte fått bryta kalk i Slite de senaste elva dagarna eftersom deras tillstånd löpte ut den sista oktober.
– Det finns en frustration bland våra medlemsföretag. Det finns företagare som gått ut och sagt att man tvingas varsla om leveransen av cement inte säkerställs. Det kan i vissa fall röra sig om så mycket som åtta av tio anställda vars arbetsuppgifter berörs av tillgången på cement, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef vid Byggföretagen till Bulletin.
Veckorna efter att fabriken i Slite slutar leverera cement kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas och flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs, enligt den konsekvensanalys som presenterades av Byggföretagen i somras.
– Vi ser med förvåning på hur till exempel Socialdemokraterna inför sin kongress lovade 500 000 nya bostäder, när många av våra medlemsföretag undrar hur pågående projekt ska kunna avslutas, tillägger Rasmusson.
Cementa har tidigare varnat att kvoteringar kommer att bli aktuellt om tillståndet inte förlängs före månadsskiftet november–december.
– Vi kan i dagsläget inte ge några mer exakta tidsangivelser. Det är först när vi vet hur stor cementbristen blir [som vi kan fatta beslut om ransoneringar], sade Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till Bulletin tidigare i veckan.
Läs även: Cementa tillstånd försenas – ransonering nästa påföljd
Byggföretagen kan i dagsläget erbjuda juridisk vägledning till deras 3 800 medlemmar runtom i landet. De sysselsätter runt en tredjedel av alla i byggbranschen.
– Cementbristen kan få stor påverkan på både pågående och planerade projekt. Samtidigt är det svårt att bedöma exakta konsekvenser. När det gäller påverkan på enskilda affärsavtal är det inte möjligt att dra generella slutsatser. Däremot har vi under 2021 haft ett uppsving i bostadsbyggandet som absolut riskeras till följd av cementkrisen, säger Rasmusson.
Cementa hade innan det befintliga tillståndet löpte ut den 31 oktober oavbrutet brutit kalk på Gotland sedan den fjärde april 1919 – nästan 103 år. Förutsättningarna för att få fortsätta verksamheten förändrades drastiskt 2018. Det var då regeringen etablerade två nya Natura 2000-områden – Bojsvätar och Bälsalvret – i närheten av Cementas Slitefabrik. Även det befintliga Natura 2000-området Hejnum Kallgate utökades. Samtliga tre Natura 2000-områden är våtmarksområden.
Läs även: Larmrapport: Varselvåg inom bygg förväntas vid cementkris