Den ryska invasionen av Ukraina inleddes 24 februari. Sedan dess har kriget eskalerat på flera fronter. Varje dag kommer nya uppdateringar om krigets utveckling. Idag är konflikten inne på sin 177:e dag. Bulletin har sammanställt veckans viktigaste händelser.
Ryssland fortsätter att avancera i östra Ukraina. Charkiv har varit under ständig beskjutning i flera dagar nu. Enligt den regionala guvernören Oleh Synehubov ska 17 människor ha dött och 42 skadats i de ryska attackerna mot staden. Synehubov beskriver attackerna som “terrordåd”.
Det har tidigare rapporterats om en ukrainsk attack mot ryskannekterade Krim. Då skadades ett flertal ryska militärflygplan. Under torsdagen ska minst fyra explosioner ha inträffat på Belbekflygplatsen, en rysk militärflygplats på Krim. Ryssland menar att det är Ukraina som ligger bakom attacken och hävdar att man skjutit ner en ukrainsk drönare. Ukraina har inte officiellt tagit på sig attacken.
Enligt uppgifter till Kyiv Independent ska ryska styrkor ha attackerat ett campus i Kramatorsk under fredagen. Kramatorsks borgmästare Oleksandr Honcharenko sa att de ryska attackerna träffade en lokal designhögskola och maskinteknikakademi. Inga döda rapporteras.
Internationella reaktioner
FN:s generalsekreterare António Guterres är på plats i Ukraina och har besökt i Lviv och ska vidare till den viktiga ukrainska hamnstaden Odessa. I Odessa finns en av de hamnar som öppnats för export av spannmål, i och med det exportavtal som Ryssland och Ukraina tidigare kommit överens om. Guterres uttryckte oro över situationen med kärnkraftverket i Zaporizhzhia, och varnade för att eventuella skador efter beskjutning av anläggningen skulle vara detsamma som ”självmord”.
Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj har uppmanat FN att säkerställa säkerheten vid Zaporizjzjas kärnkraftverk, som är Europas största. För närvarande är det ockuperat av ryska trupper och oron är stor för en eventuell attack mot anläggningen. Den ukrainska underrättelsetjänsten varnar för en möjlig iscensatt olycka eller provokation mot kärnkraftverket. Tidigare har kärnkraftverket beskjutits och båda parterna har anklagat varandra för attackerna.
Institutet för världsekonomi i Kiel har kartlagt Västländernas militära och finansiella stöd till Ukraina. Enligt rapporten har stödet minskat kraftigt och det började minska redan i april. Förra månaden utlovades totalt 1,5 miljarder euro i stöd till Ukraina, vilket till stor del har kommit från Norge. De som har gett allra mest i militärt och ekonomiskt stöd totalt är fortsatt USA och Storbritannien.