Facebook noscript imageUndersökning: Arbetslösa tackar nej till jobb
Nyheter
Undersökning: Arbetslösa tackar nej till jobb
Arbetssökande vid receptionen på Arbetsförmedlingen på Regementsgatan i Malmö i november 2022. Foto: Johan Nilsson / TT.
Arbetssökande vid receptionen på Arbetsförmedlingen på Regementsgatan i Malmö i november 2022. Foto: Johan Nilsson / TT.

En undersökning av Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att en stor andel arbetslösa tackar nej till jobb. Av 4 800 svarande företag sticker besöksnäringen och transportsektorn ut med 33 procent respektive 18 procent av arbetslösa som tackar nej till arbete.

Svenskt Näringslivs Företagarpanel har gjort en undersökning som visar att många arbetslösa som erbjuds jobb tackar nej.

– Jag har träffat företagare runt om i hela landet och nästan överallt har jag hört dem berätta om att det är svårt att få tag på personal och även att de upplever att arbetssökande tackar nej till anställningar då det är för liten skillnad mot att gå på bidrag. Det är därför vi valde att ställa frågan för att se hur det faktiskt ser ut, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

I undersökningen har man frågat företag som rekryterat eller försökt rekrytera under de senaste sex månaderna. I den framgår bland annat att 33 procent av företagen inom besöksnäringen uppgett att arbetslösa tackat nej till en anställning i ganska till stor utsträckning.

– Vi har vetat om att problemet finns, men nu har vi svart på vitt att detta är ett omfattande problem. Jag trodde innan att det skulle vara en del av företagen som skulle uppge att detta är ett problem. Men att det skulle vara så många som vart tredje företag inom besöksnäringen blev jag förvånad av.

Inte lönsamt

Sven-Olov Daunfeldt menar att det inte går att kartlägga exakt varför de arbetslösa väljer att tacka nej till erbjudna jobb, men en del gör det baserat på att inte är lönsamt att gå från bidrag till arbete:

– Det är klart att det tär på samhällets resurser när de som kan arbeta väljer att inte göra det för att det inte lönar sig ekonomiskt. Det är inte hållbart i längden, säger han.

– Det är en annan sak om man är sjuk och därför inte kan arbeta. Men det här handlar om människor som bevisligen kan arbeta och söker jobb, men tackar nej trots att de är arbetslösa, fortsätter Sven-Olov Daunfeldt.

Han menar att det är väldigt bekymmersamt hur fler och fler arbetslösa kan tacka nej till jobb. Daunfeldt menar att matchningen behöver förbättras och att incitamenten att ta ett jobb behöver öka.

Reformer

Transportsektorn är en annan bransch där en stor andel arbetslösa tackar nej till att arbeta i. Hela 18 procent av företagen inom transportsektorn uppger att arbetslösa tackar nej till anställning i ganska till mycket stor utsträckning.

– Det framgår inte varför de som erbjuds jobb säger nej och det behöver vi titta närmare på, för att se om det är något som går att påverka. Vi jobbar framför allt mycket aktivt med att utbilda och rekrytera nya personer till våra yrken. Det är viktigt att hitta de som är motiverade för att jobba i en så viktig bransch som vår, säger han.

Daunfeldt menar att reformer behöver genomföras för att öka drivkrafterna och incitamenten för att fler ska vilja jobba.

Läs även: Skogkär: Med den migrationspolitiken hjälper ingen integrationspolitik

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.