Sverige kan få ett försprång när det kommer till klimatomställningen. Statligt ägda gruvjätten LKAB har gjort ett jättefynd av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna. Metaller som kan användas till batterier, elbilar och elmotorer.
– Det är Europas största nu kända fyndighet, säger Jan Moström, vd för LKAB.
– Det är en stor och glädjande nyhet – en fullkomligt avgörande komponent i den gröna omställningen, säger Ebba Busch (KD) på plats i Kiruna.
Gruvjätten LKAB har gjort ett jättefynd av sällsynta jordartsmetaller vid Per Geijer-området i Kiruna, något som offentliggjordes under torsdagen. Det handlar enligt uppskattningar om en miljon ton som kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Stora delar av området har ännu inte undersökts, vilket innebär att tillgångarna kan vara mycket större än vad som hittills upptäckts.
– Fyndet är inte avgränsat. Vi har bara undersökt en liten del, säger en nöjd Jan Moström, vd för LKAB, som menar att de sällsynta jordartsmetallerna är helt nödvändiga för att kunna genomföra skiftet från fossil energi till el.
LKAB:s nyhet om fyndet under torsdagen fick samtidigt extra stort genomslag då EU:s ordförandeskap invigdes i just Kiruna och flera representanter från EU fanns på plats för att uppmärksamma den svenska starten för ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Även Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch befann sig på plats i Kiruna.
– Men det är en stor och glädjande nyhet och den har potential att vara en fullkomligt avgörande komponent i den gröna omställningen, säger Ebba Busch (KD) på pressträffen och fortsätter:
– Med det här exemplet så sätter vi Sverige på scen. Vi visar att Sverige på riktigt kan vara världsledande och visa vägen för hela EU om hur man kan kombinera högt uppsatta klimatmål med ekonomisk tillväxt, säger hon.
Samer upprörda
Samtidigt är det ett antal riksintressen som kan komma att störas av att ytterligare en gruva kan komma att bryta järnmalm. Svenska Samernas Riksförbund hävdar att planerna kan komma att hota samisk kultur och rennäringen.
– Området är sedan början av 1900-talet redan hårt exploaterat av gruvnäringen. Samerna har successivt tvingats bort från mark och boplatser, och traditionella renvandringsleder kan inte längre nyttjas, säger Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby, som är en fjällsameby i Kiruna kommun, till SVT.
LKAB:s vd tror att brytning i gruvan kan komma att ske först om 10 till 15 år, men först måste företaget få tillstånden godkända. Enligt Moström kommer två faktorer att spela in om det ska bli någon brytning eller ej – marknaden och prisnivåerna.
– Det är en utmaning. Det finns ett antal riksintressen som kan störas, som rennäring, Natura 2 000 och miljöpåverkan, säger Moström.