Facebook noscript imageUppmaningen från USA: Släpp in Sverige ”utan dröjsmål”
Nato
Uppmaningen från USA: Släpp in Sverige ”utan dröjsmål”
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Finland har blivit Natos 31:a medlemsland. Samtidigt väntar Sverige fortfarande på godkännande från Turkiet och Ungern för att ta sig vidare. Nu uppmanar både Storbritannien och USA till en omedelbar ratificering av den svenska ansökan.

Som 31:a medlemsland har Finland nu trätt in i försvarsalliansen Nato. I och med att den finska processen nu är över uppmanar både USA och Storbritannien övriga Natoländer att snarast möjligt släppa in Sverige, rapporterar TT.

USA:s president Joe Biden välkomnade Finland in i alliansen i ett uttalande.

– Tillsammans, stärkta av vår nyaste allierade Finland, kommer vi att fortsätta att bevara den transatlantiska säkerheten och försvara varje tum av Natos territorium.

Samtidigt uppmanar presidenten Turkiet och Ungern, de länder som ännu inte gett sitt godkännande till ett svenskt medlemskap, att tillsammans med övriga Natoländer ratificera Sveriges ansökan ”utan dröjsmål”.

– Sverige är också en stark och kapabel partner som är redo att träda in i Nato, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Blinken uppmanar även Turkiet och Ungern att lägga sina invändningar mot ett svenskt medlemskap åt sidan så att Sverige kan välkomnas som medlem ”så snart som möjligt”.

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak sätter även han press på Turkiet och Ungern genom att uppmana alla Natoländer att godkänna Sverige som medlem, rapporterar El País.

Läs även: Rättegång inledd mot man som högg ihjäl inkräktare

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu