Regeringen har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att kartlägga utländskt ägande i svenska skolor. Idag finns det inga hinder för utländska aktörer att köpa eller äga skolor i Sverige.
– Äntligen tar man tag i en viktig fråga. Problemet är senfärdigheten och att vi drivit de här frågorna i all tid och blivit beskyllda för rasism, säger Richard Jomshof (SD) till Bulletin.
Regeringen har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att kartlägga utländskt ägande i svenska skolor. I nuläget har inte svenska myndigheter koll på vilka aktörer som driver skolor då insynen i utländska bolag är begränsad. Hur många friskolor i Sverige som finansieras via utländska medel kan Skolinspektionen inte svara på. Studien ska därför syfta till att ge ökad kunskap om eventuella risker med utländskt ägande.
Bulletin har tidigare rapporterat om hur gulfstater som Saudiarabien äger och driver skolor i Sverige. Ofta har finansiärerna någon form av motkrav som kan vara att sprida en viss tolkning av islam som till exempel wahhabism.
– Trots att vår regering infört krav på att de som leder skolor ska vara lämpliga att göra det, så har vi svårt att få en överblick över vilka som faktiskt har kontroll och inflytande över skolorna, säger statsminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.
Insyn och kontroll
Sedan 2019 kan Skolinspektionen genomföra så kallad ägar- och ledningsprövning. Men Skolinspektionen har inte möjlighet att kontrollera ägare och ledning i samma utsträckning om det rör sig om utländska aktörer.
– Skolan har en grundläggande demokratisk uppgift. Här utbildas och fostras nästa generations medborgare som ska utveckla och försvara vår demokrati. Vi behöver insyn och kontroll över vilka som bedriver, har intressen eller inflytande över våra skolor eller utbildningar i Sverige. Offentliga medel som avsätts till utbildningsväsendet ska användas på rätt sätt, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Studien ska omfatta alla skolformer såsom yrkeshögskolan, högskolan och folkbildningen.
SD har drivit frågan
Sverigedemokraterna har under flera års tid uppmärksammat fenomenet med utländskt ägande i svenska skolor. Riksdagsledamöter för SD har motionerat och lyft problemet med att länder med låg demokratisk förankring sponsrar svenska skolor. Richard Jomshof, utbildningspolitisk talesperson för SD, ser helst att man stänger ner muslimska friskolor helt och hållet.
– Vi har i riksdagen föreslagit ett stopp av att muslimska stater stoppar in pengar i moskéer och kulturorganisationer. Men också i skolor och förskolor, och det har regeringen tidigare sagt nej till. Man har röstat emot de förslagen varenda gång och så har vi fått tuffa och onyanserade beskyllningar såsom rasism och islamofobi, säger Richard Jomshof till Bulletin.
Att regeringen lyfter problemet är dock positivt, menar Jomshof. Han anser dock att det är irriterande att regeringen vägrat ta tag i problemet en längre tid.
– Det är så typiskt att Socialdemokraterna agerar så här, säger han.
Uppdraget ska redovisas offentligt senast den 28 april 2023.
Läs även: Forskare: Därför finansierar saudiska statens intressen moskéer i Sverige