EU och FN kräver att Belarus hjälper migranterna vid gränsen mot Polen och Litauen. Men den som vill söka asyl ska göra det i Belarus och övriga bör åka hem, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi, och får medhåll av Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Samtidigt samlas allt fler migranter kring en stängd gränsövergång, och enligt polsk polis placeras kvinnor och barn medvetet längst fram i gruppen.
Antalet migranter vid Belarus gräns mot Polen fortsatte under måndagen att öka, enligt Stanisław Zaryn, talesperson för en samordningsgrupp inom den polska regeringen.
”Fler och större grupper med migranter transporteras med belarusiska tjänster till gränsövergången mellan Belarus och Polen vid Kuznica. Det är högst sannolikt att de kommer försöka storma gränsen. Polska gränsvakter, poliser och soldater står redo”, skriver”, skriver han på Twitter.
Migranter som tidigare uppehållit sig i ett tältläger vid den polska gränsen har förflyttat sig till den närliggande, stängda gränsövergången och under förmiddagen var det fler som anslöt sig.
”Det ser ut som förberedelser för ytterligare ett försök att ta sig över den polska gränsen med våld”, skriver han.
Polsk polis uppger att migranterna ska ha fått felaktiga uppgifter från de belarusiska myndigheterna om att bussar var på väg för att transportera dem till Tyskland och att det skulle a fått dem att röra sig mot gränsövergången.
Den polska polisen menar att att kvinnor och barn medvetet har placerats längst fram i gruppen i närheten av journalisterna som finns på plats, trots att de flesta som försöker korsa gränsen är män.
EU efterlyser hjälp
EU:s utrikeschef Josep Borrell tog upp hjälpbehovet i ett samtal med Belarus utrikesminister Vladimir Makej i söndags.
– Jag sade till honom att situationen är fullständigt oacceptabel och att humanitär hjälp måste ges, säger Borrell på väg in till måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel.
Läs även: Lukasjenko: ”Vad händer om vi stänger av gasen”?
Liknande krav hörs från Sveriges utrikesminister Ann Linde.
– Det som måste ske, och som jag talade länge med UNHCR:s chef om i går, är att de (migranterna) måste få humanitärt stöd på plats. De måste få filtar, mat och vatten och allt sådant. Och sedan måste de hjälpas tillbaka till sina länder, säger Linde.
Asyl i Belarus?
Enligt Linde är även UNHCR-chefen Filippo Grandi inne på samma sak.
– Filippo Grandi är väldigt tydlig (till migranterna): ni har inget alternativ att komma in i EU. Ert alternativ är att om ni är skyddsbehövande, vilket ju många inte är, då kan ni söka asyl i Belarus och annars behöver ni åka tillbaka till era hemländer, säger Linde.
Hennes litauiske kollega Gabrielius Landsbergis är redo att hjälpa till.
– Om vi kan ordna en säker transport så är Litauens regering redo att ordna tekniskt stöd för att se till att folk kan åka hem, säger Landsbergis i Bryssel.
– Detta är en tragedi för många som kanske sålt alla sina ägodelar för de har blivit lurade att detta skulle vara en väg in i EU. Men det är det inte, betonar Ann Linde.
”Till München”
Inifrån Belarus varslar under tiden president Aleksandr Lukasjenko för att landet på eget bevåg ska börja transportera migranterna vidare, om inte Polen öppnar en ”humanitär korridor” till Västeuropa.
”Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs”, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.
Hur han har tänkt sig att få tillstånd för planen att flyga in i Tyskland och sedan också landa och släppa av folk framgår emellertid inte.
Enligt den belarusiske diktatorn arbetar man aktivt med att övertyga migranterna som fastnat vid gränsen till Polen att återvända till sina hemländer.
”Men ingen vill åka tillbaka”, säger han.
Hämtas till Irak?
Irak har meddelat att man planerar att hämta sina medborgare som fastnat vid gränsen. På torsdag ska ett flygplan hämta de som vill återvända, meddelar regeringen som framhäver att det hela ska ske frivilligt. Enligt irakiska myndigheter rör det sig om 571 medborgare, rapporterar AP.
”Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt från Belarus”, säger Ahmed al-Sahaf, talesperson för Iraks utrikesdepartement, till irakisk tv.
Den regelbundna flygtrafiken mellan Bagdad och Minsk avbröts redan i augusti. Men problemet ligger i att många migranter kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten och Egypten, enligt al-Sahaf.
Belarus statliga flygbolag Belavia har meddelat att personer från Syrien, Irak, Yemen och Afghanistan inte längre ska tillåtas borda plan till Minsk från Förenade Arabemiraten. I Turkiet meddelade luftfartsmyndigheten i fredags att irakier, syrier och yemeniter inte tillåts flyga till Minsk.
Liknande beslut har tagits från flera flygbolag, efter påtryckningar från EU som hotat med att förbjuda de som transporterar migranter till Belarus från att landa i andra EU-länder.
Flera har dött
Tusentals migranter och flyktingar befinner sig just nu vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Under flera kalla nätter har människor sovit utomhus och minst elva personer har dött, enligt hjälporganisationer. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.
Läs även: Belarus: Aldrig positiva svar från EU
”Vi vill inte ha någon konflikt vid vår gräns. Det är bara till skada för oss”, kommenterar Lukasjenko på måndagen, enligt Belta.
EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det riggade presidentvalet i fjol och de många gripanden och brutala våld mot demonstranter som följde.