Facebook noscript imageValet 2022: Sammanställning av Bulletins väljarundersökning
Politik
Valet 2022: Sammanställning av Bulletins väljarundersökning
Ny statistik och nya insikter från väljarundersökningen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Ny statistik och nya insikter från väljarundersökningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 20 juli 2022 sjösattes Bulletins första väljarundersökning tillsammans med bröderna Daniel och Martin Sonesson. Nu är hela undersökningen sammanställd av de båda bröderna och vi släpper den till allmänheten.

Det hela börjande med en valkompass, Valbarometern, som Bulletins läsare kunde testa hur deras partisympatier ser ut. Resultatet slog väl ut och samarbetet mellan Bulletin och bröderna Sonesson fortsatte i en väljarundersökning med hela 20 partier att välja på. Bulletins läsare står för ungefär 70 procent av resultatet i undersökningen, resten kommer via direkta delningar till Valbarometerns sajt via sociala medier.

Dubbla val

I Bulletins väljarundersökning får varje person rösta två gånger, en på det parti de skulle rösta på om det vore val idag och en på det parti som står dem närmast – en röst man skulle avge om det fanns en garanti att partiet skulle komma in i riksdagen.

Till sist får den som gör undersökningen även lägga sitt regeringsalternativ, vilka partier som de anser passar bäst att regera landet under de kommande fyra åren.

Bulletins läsare har en tydlig högerprofil, samtidigt som flera av de små partierna har spridit väljarundersökningen, vilket så klart påverkar resultatet av undersökningen.

Insikter

Här nedan finns en pdf att ladda ned och läsa samman bröderna Sonessons spaningar av väljarundersökningen. Den är fullmatad med information.

Läs sammanställningen: Insikter om Bulletins väljarundersökning

Tomas Hedlund