Om du inte är nöjd med ditt val har du rätt att ångra dig, men du har bara rätt att ångra dig en gång. Fram till klockan 20.00 på valdagen kan du ångra din röst i den vallokal som står på ditt röstkort. Bulletin redogör hur du gör om det saknas valsedlar, om du vill rösta blankt och om du ångrar dig.
I Sverige har du rätt att ångra din röst i valet. Det är inte vanligt att det sker, i valet 2018 ångrade sig cirka 10 000 personer, rapporterar DN. Det motsvarade 0,16 procent av de som röstade. I valet innan, 2014, var det 7 352 personer som ångrade sig.
Man har rätt att ångra sig fram till att vallokalerna stänger klockan 20.00.
– Då måste man gå till sin egen vallokal, den som står på ens röstkort, och säga till. Röstmottagaren kommer då ta att byta ut din gamla röst till din nya, säger Anna Nyqvist på Valmyndigheten till DN.
Om det saknas valsedlar
Om det saknas valsedlar till det parti du avser rösta på kan du fråga personalen, de så kallade röstmottagarna, hur du bär dig åt. Du kan nämligen skriva ett partinamn på en blank valsedel som vallokalerna ansvarar för. Om du skriver ett partinamn, kan du även skriva den person du vill rösta på. Skriver du inget namn går din röst till den kandidat som står överat på partiets lista.
Valnämnden utbildar röstmottagarna och inför valet betonar de vikten av att röstmottagarna ska se till att det alltid finns valsedlar för samtliga partier som enligt lag ska finnas tillgängliga i valsedelsställen, samt att vid behov fylla på. Om det trots detta helt skulle saknas valsedlar ska röstmottagarna informera om möjligheten att skriva ett partinamn på en blank valsedel.
Namnvalsedlar ansvarar partierna för att leverera till röstningslokalerna, röstmottagarna ansvarar för att lägga ut dem i valsedelställen. Blanka valsedlar läggs ut av röstmottagarna.
Stärkt valhemlighet
Sverige har tidigare fått kritik från internationella valobservatörer gällande valhemligheten. I år är det första riksdagsvalet där valhemligheten stärks på så sätt att valsedlar plockas i enskildhet bakom valskärmar. Den nya lagstiftningen trädde i kraft redan 2019 men lagen har aldrig tillämpats på ett val till riksdag, region och kommun tidigare.
När man hämtat sina valsedlar bakom skärmen ska man in och rösta i ett bås. Det får bara vara en väljare åt gången i båset, om inte personen har en funktionsnedsättning eller liknande. Personen kan då erbjudas hjälp på sin begäran.
Välj rätt färg
Vit färg på valsedeln innebär att du röstar till kommunfullmäktige. En blå valsedel avser röst till regionfullmäktige och gul färg till riksdagen.
Kom håg att du alltså har tre tröster och inte en.
Rösta blankt
Röstar du blankt, det vill säga om lämnar valsedeln tom, räknas valsedeln som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. När rösterna räknats klart och den slutliga sammanräkningen redovisas, redovisas även hur många som röstat blankt.
Läs även: Din demokratiska röst – kom ihåg att du gör tre val och inte ett