Det är ett jämnt val i år. Resultatet är fortfarande oklart, just nu leder högerblocket, men det kan fortfarande svänga. Det går dock att se vilka valets vinnare respektive förlorare ser ut att vara.
Kampen mellan blocken fortsätter. När 6 244 av 6 578 valdistrikterna är räknade, leder högerblocket med 49,7 procent mot vänsterblockets 48,8 procent. Det skiljer endast 47 000 röster mellan parterna.
Även om Ulf Kristerssons sida ser ut att gå mot seger, är det fortfarande för tidigt för att säga. Det som däremot går att konstatera är att valets stora vinnare är Sverigedemokraterna, som ser ut att bli Sveriges näst största parti.
I nuläget har man fått 20,6 procent av rösterna, det är 1,5 procentenheter mer än Moderaternas 19,1. Det är en markant ökning från förra valresultatet på 17,5 procent. Det är SD:s ökning som gör att Sverige nu tycks gå mot ett maktskifte.
Sverigedemokraterna har även gått bra i kommunvalen. SD är det största partiet i 19 kommuner, en ökning från valet 2018 då man var störst i elva kommuner. Partiet blir också det näst största partiet i hela 59 kommuner.
Socialdemokraterna
Även om Sverige ser ut att gå mot maktskifte har stödet för Socialdemokraterna ökat. För närvarande ser partiet ut att få 30,5 procent av rösterna, det är en ökning med 2,2 procent sedan förra valet.
Utöver en ökning i riksdagsvalet har Socialdemokraterna även gått bra i kommunvalen, framför allt i storstäderna. Stockholm ser ut att gå mot ett maktskifte, S har fått 29,2 procent av rösterna i huvudstaden, det är en ökning med närmare 6,9 procent.
I Malmö är man sedan tidigare största parti och ligger för närvarande på 30,7 procent. I Göteborg ökar man kraftigt och har fått 26,5 procent, en ökning med 6 procentenheter sedan valet 2018.
Centerpartiet och Vänsterpartiet
Två partier som pekas ut som valets största förlorare är Centerpartiet och Vänsterpartiet. C ser ut att få 6,7 procent av rösterna, det är ett tapp på 1,9 procent sedan förra valet.
– Något som gjorde mig överraskad, är att Centerpartiet har förlorat var fjärde väljare men att de framställer det som om man gjort ett bra val, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet till TT.
Vänsterpartiet har fått 6,6 procent, vilket är en nedgång på 1,4 procent sedan valet 2018. Just V och C kan få det svårt att samarbeta vid en eventuell regeringsbildning, då en försvagad ställning kan försvåra kompromissmöjligheterna mellan partierna.