Om Sverige ska ha ett nytt valsystem med en gemensam valsedel på plats inför valet 2026 krävs snabbtag. Det medger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, som vill att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté, så snart som möjligt.
Samarbetsorganisationen OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har sedan tidigare riktat kritik mot Sveriges hantering av valsedlar i en omfattande rapport. Fusk och oegentligheter har uppdagats, dessutom har partierna inte kunnat konkurrera på lika villkor.
På ett seminarium i Visby under Almedalsveckan presenterade Valmyndigheten ett förslag på en ny gemensam valsedel, vilket Bulletin rapporterat om. Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, säger till Bulletin att det finns många fördelar med att alla partier förekommer på en valsedel.
Dels ökar det säkerheten då det blir svårare att utföra sabotage mot ett visst parti, dels skulle det minska resursslöseriet med papper som trycks upp i onödan. Dessutom skulle det spara tid i vallokalen och på så sätt förhindra köbildning.
– Om det nya lagen införs skulle vi minska den stora mängden valsedlar vi har idag vilket gör det enklare för väljaren att hitta det alternativ man vill rösta på, säger Anna Nyqvist.
Inför valet 2022 trycktes det upp 710 miljoner valsedlar fördelade på riksdag, region- och kommunfullmäktige.
– Med det här nya valsystemet kommer det att bli under 100 miljoner valsedlar, vilket gör att vi sparar över 600 miljoner valsedlar, säger hon.
Med dagens valsedelssystem har de mindre partierna fått åka runt och distribuera valsedlar, vilket medfört ökade utsläpp som följd.
Parlamentarisk kommitté
Anna Nyqvist säger att Valmyndigheten väntar på att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté, för att se över valsedelssystemet. Enligt Nyqvist hade det varit bra om den varit på plats för länge sedan, samtidigt uppger hon att det är viktigt att förändringar sker väl genomtänkt och i bred politisk enighet.
Hon hoppas att den parlamentariska utredningen använder Valmyndighetens förslag som ett inspel.
– Det är bråttom. Det bästa vore om den parlamentariska kommittén funnits för länge sedan.
Om det nya valsedelssystemet ska komma på plats krävs en ändring i vallagen.
– Vi driver på den här frågan för att det inte ska uppstå samma problem som det gjorde i samband med valet 2022. Vi hade långa köer utanför vallokalerna sist, det riskerar i förlängningen att skada förtroendet och hota valdeltagandet, säger hon.
Läs även: Man i Eskilstuna fick bidrag trots stort arv