Facebook noscript imageVänstern kallar allt de ogillar för konspirationsteorier
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Vänstern kallar allt de ogillar för konspirationsteorier
Mattias Lindberg Foto: Ulrica Campbell
Mattias Lindberg Foto: Ulrica Campbell

Så har det hänt igen. En tes som förlöjligats på vänsterideologisk grund har efter en tid kommit tillbaka som möjlig förklaringsmodell. Den här gången gäller det tanken att covid-19 skapats i ett laboratorium. Liknande har tidigare inträffat för sådant som de apatiska barnen, åldern på ensamkommande, migranters utbildningsnivå. Listan kan göras lång.

Det dröjde inte länge efter utbrottet av covid i Wuhan förrän somliga började fråga sig om det verkligen var en slump att utbrottet skett nära ett lab omtalat för sin orädda och storskaliga forskning på fladdermusvirus. Men i samband med att dåvarande president Trump började intressera sig för teorin hände något.

The Lancet, en av de mest respekterade tidskrifterna i medicin publicerade ett gemensamt uttalande av 27 forskare som avfärdade lab-teorin som en helt ovetenskaplig konspirationsteori. Forskarna uttryckte solidaritet med sjukvårdspersonalen i Kina och sa att de stod eniga tillsammans i ett fördömande av konspirationsteorin att covid inte hade naturligt ursprung. Sättet att formulera sig gjorde tydligt att det inte bara var en vetenskaplig fråga, utan kanske framför allt ett moraliskt ställningstagande.

Resultatet av publiceringen i The Lancet blev att de som förespråkade lab-teorin jämfördes med allehanda sorters konspirationsteoretiker. Det blev för en tid omöjligt för forskare och opinionsbildare att bli tagna seriöst om de ville argumentera för att covid kanske var skapat i ett laboratorium.

Men nu har vindarna vänt. Trump har avgått och nu finns Joe Biden vid makten istället. Förra veckan beordrade han den amerikanska underrättelsetjänsten att gå till botten med frågan om virusets ursprung. Och helt plötsligt är det då så politiskt korrekt att diskutera frågan att Aftonbladet skriver en nyhetsartikel där man framför forskares argument för att covid skapats i ett laboratorium.

Argumenten som framförs är att covid har en gensekvens som man inte hittat hos naturligt förekommande virus av samma typ, men som påstås vara vanlig att använda inom virusforskningen. Nyligen beslutade Facebook att sluta ta bort inlägg som hävdar att viruset kommer från lab.

Vi vet inte var detta slutar, vilken teori om virusets ursprung som kommer att bli den förhärskande. Men det är sorgligt att det uppenbarligen spelade stor roll hur Trump ställde sig till lab-teorin. Och det är ledsamt att forskare använde argument om solidaritet med kämpande sjukvårdspersonal för att avfärda en av de vetenskapliga teorierna om virusets ursprung. Allra värst är hur vänsterargument i slutändan användes för att frysa ut och förlöjliga sanningssökande forskare som med öppet sinne ville hitta virusets ursprung.

Patrik Oksanen, en skribent som ofta skrivit om informationskrig och påverkan från främmande makt, skrev en text med rubriken “De fyra vanligaste lögnerna om corona”. Han listar där den vanligaste desinformationen om covid, och ett av exemplen är “En olyckshändelse på ett högsäkerhetslabb i Wuhan gjorde att viruset kom ut”. Teorin nämns tillsammans med konspirationsteorier som att Soros eller Bill Gates ligger bakom pandemin.

Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida twittrade i april 2020: “DN:s ledarsida sprider alltså konspirationsteorin om att viruset kommer från ett kinesiskt laboratorium.”

Vänstern och vänsterliberaler insinuerade att förespråkare av lab-teorin var influerade av främmande makt, foliehattar, eller hade smått rasistiska motiv.

Sättet att avfärda meningsmotståndare med härskartekniker känns igen från andra debatter. I oktober 2013 twittrade Jonna Sima, numera ledarskribent på Aftonbladet: “Elisabet Höglund försöker blåsa liv i den gamla myten om att apatiska flyktingbarn fejkar. Obehagligt.” Först de senaste åren har barn, polis och läkare trätt fram och berättat om hur föräldrar bluffade med de apatiska barnen.

2014 läser vi om att Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister, vill lägga till en ny punkt på regeringens sida om myter rörande invandring: “det finns ingenting som tyder på att tiggeriet är organiserat eller att det finns kriminalitet bakom”. 2015 skrev Anders Lindberg en ledare med rubriken “Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”, där han jämför tanken att tiggeri kan vara organiserat med en vandringssägen. Några år senare är det känt att det finns flera stora nätverk som organiserar tiggeri i Sverige med inslag av människohandel.

2015 hävdade Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin att det var en myt och vandringssägen att en stor andel asylsökande utgav sig för att vara barn. Men ett drygt år efter att rättsmedicinalverket börjat göra åldersbedömningar så var resultatet att 83 procent av de 9 600 personer som testats bedömts ha en ålder över 18 år.

Googlar man “myt att invandringen kostar pengar” hittar man bland annat artikeln “9 myter om invandring – som är helt falska” från 2015. I texten finns tvärtom flera helt falska påståenden om så kallade myter om invandring som egentligen är korrekta i svensk kontext. Det påstås till exempel vara “jättefalskt” att skolresultaten blir sämre när fler elever har utländsk bakgrund, och att det är en rasistisk myt att otryggheten eller arbetslösheten påverkas av invandring.

Mönstret går igen. Allting som vänstern ogillar av ideologiska skäl tenderar de att kalla för myter, vandringssägner eller konspirationsteorier. De misstänkliggör ofta motiven hos sina meningsmotståndare och försöker klumpa ihop seriös kritik av förd vänsterpolitik med de galnaste konspirationsteorier de kan hitta.

De vill över huvud taget inte ha någon sakdebatt i frågor där de har starka ideologiska skäl till sin egen ståndpunkt. Resultatet blir att debatter de tror sig ha dödat återkommande får nytt liv, eftersom teorier hos meningsmotståndare avfärdats av moraliska snarare än vetenskapliga skäl.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.