Facebook noscript imageVar fjärde handlare utsatt för hot
Nyheter
Var fjärde handlare utsatt för hot
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel och Fredrik Sandberg/TT.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel och Fredrik Sandberg/TT.

Svenska butikshandlare är fortsatt drabbade av brott och hotfullt beteende. 41 procent av tillfrågade handlare säger sig ha blivit utsatta, enligt Svensk handels senaste trygghetsbarometer för tredje kvartalet 2021.

Andelen är nu fyra procentenheter lägre än andra kvartalet 2021 och fyra procentenheter lägre än motsvarande kvartal föregående år.

– Brotten mot handeln minskar i denna mätning, men trenden är tydlig. Brotten mot handeln har stadigt ökat under lång tid. Det är givetvis glädjande att färre handlare utsatts för brott den senaste tiden men vi ska vara försiktiga med att dra stora växlar på nedgången, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i rapporten.

Framför allt är det andelen som drabbats av stöld under den senaste tiden som minskat, från 38 till 29 procent.

– Historiskt har vi sett en minskning av brott under sommarmånaderna. Minskat resande i ljuset av pandemin kan också ha hållit vissa av de utländska stöldligorna borta, säger Geijer.

Fel signaler

Utsattheten bland handlare på vissa platser runt om i Sveriges är dock fortsatt stor. Under det senaste kvartalet har Svensk Handel fått in oroväckande rapporter om att butiker har stängt igen delar av verksamheten som en direkt följd av brottsligheten.

– När en handlare tvingas stänga ner sin posthantering på grund av upprepade brott skickas en farlig signal om att kriminaliteten har vunnit. På vissa platser har brottsligheten gått så pass långt att företagare ställer sig frågan om de kan vara kvar. Det gör mig djupt oroad, säger han.

Läs även: Ett fyrtiotal inbrott i Evas Icabutik – polisen har inte klarat upp ett enda
Läs även: Ny lag ska rädda butikerna från stölder och hot