Facebook noscript imageVårdförbundets ordförande: Vi har aldrig haft så många arbetsskador
Fokus
Vårdförbundets ordförande: Vi har aldrig haft så många arbetsskador
Sineva Ribeiro: Jag får signaler om brist på skyddsmaterial. Foto: JanErik Henriksson/TT
Sineva Ribeiro: Jag får signaler om brist på skyddsmaterial. Foto: JanErik Henriksson/TT

2 500 sjuksköterskor har blivit smittade av viruset när de arbetat på covid-avdelningar eller med covid-patienter. Och fortfarande kommer signaler om att det saknas skyddsmaterial för sjuksköterskorna.

– Nästan 2 500 legitimerade sjuksköterskor har blivit smittade i covid-19 på jobbet och har anmält det som arbetsskada. Många har jobbat på infektionsavdelningar och akutmottagningar. I april förra året avled också en ung sjuksköterska som jobbade på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon hade testat positiv på jobbet och avled i sitt hem, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. 

Drygt 3 procent av de yrkesverksamma sjuksköterskorna har anmält att de smittats av covid-19 på sin arbetsplats. Av Vårdförbundets 114 000 medlemmar är cirka 81 500 yrkesverksamma sjuksköterskor. 

Vårdförbundet har aldrig haft så många arbetsskadade. Men det är svårt för en sjuksköterska att undvika smittorisken. Det går inte att jobba på distans vare sig man arbetar på IVA eller på någon av de 2 000 platserna för covid-19 patienter. 

Det verkar också fortfarande saknas skyddsutrustning, något som Vårdförbundet varnade för i våras. Då uppgav endast fyra av tio sjuksköterskor att de hade fått tillgång till den skyddsutrustning som behövdes. Sineva Ribeiro säger att hon än idag får rapporter om brister i de 290 kommunerna och 21 regionerna. 

De äldre prioriteras inte

– I kommunerna fanns det en brist från början. De äldre prioriterades inte. Istället prioriterades sjukhusen som fick sina skyddsutrustningar. Det fanns inte heller några lager. Jag får samma signaler nu.

– Varför förberedde sig inte regionerna under oktober och november när det var någorlunda lugnt?Myndigheterna gav en bild av att det inte skulle bli en andra våg. Nu saknar vi tester, visir och masker. Men den största bristen är ändå bristen på kvalificerad vårdpersonal. 

Av 21 regioner saknar samtliga specialistsjuksköterskor, 20 regioner saknar grundutbildade sjuksköterskor, 19 regioner saknar biomedicinska analytiker, 17 regioner saknar röntgensköterskor och 15 regioner saknar barnmorskor.

Samtliga regioner kan aktivera krislägesavtalet med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), men bara sju har gjort det. Och då har de endast gjort det för delar av personalen. Avtalet innebär att sjuksköterskorna kan arbeta pass om 12,5 timmar och 48 timmars veckor. Men de får också betydligt mer betalt. De kan få 100 000 kronor före skatt i månaden jämfört med en genomsnittlig månadslön på 35 000-37 000 kronor. 

– Men flera av våra medlemmar är nu så trötta att de inte bryr sig om pengarna längre, de är rädda för att göra fel och bli av med legitimationen. 30 sjuksköterskor sade nyligen upp sig på IVA på Karolinska. 

Oerhört tufft arbetssätt

Ett krislägesavtal är till för att lösa bemanningen under pandemin. Meningen var, enligt Sineva Ribeiro, att avtalet skulle gälla i fyra veckor. Nu har möjligheten att aktivera avtalet varit på plats i fyra månader för samtliga regioner På en del ställen har det periodvis varit aktiverat betydligt längre än fyra veckor.

– Det tog ett år innan vi skrev på avtalet 2019. Vi misstänkte redan då hur det skulle komma att användas. Det är ett oerhört tufft arbetssätt och inte en långsiktig lösning på bemanningsproblemen. Det funkar i några veckor men inte mer.

– Regeringen har lovat att täcka regioners och kommuners extra kostnader för covid-vård. Trots att samtliga regioner nu har fått godkänt från Sveriges Kommuner och Regioner att aktivera avtalet, har bara sju regioner fullföljt det. Först då det är aktiverat kan våra sjuksköterskor få en krisersättning om 220 procent av lönen per timme. I de övriga 14 regionerna jobbar sjuksköterskorna ofta samma långa pass, men får inte betalt för det.

Hur ser det ut när det gäller att testa sjuksköterskorna? Har privata sjukhus, som S:t Görans sjukhus, samma regler som regionens? 

Samtliga sjukhus måste följa regionens regler, men de privata är fria att testa eller inte. Vårdförbundet är för att medlemmarna testas för covid så mycket som möjligt. 

Centern har föreslagit att man ska snabbutbilda sköterskor för att ordinera vaccinet vilket Vårdförbundet motsatt sig. Är det relevant i denna situation?

– Legitimerade sjuksköterskor får sticka eller ge vaccinet. Men det krävs specialistsjuksköterske-kompetens för att ordinera vaccinet. Vi är kritiska till snabbutbildning för att ordinera vaccin. Det räcker inte med en endagsutbildning. Det är alldeles för kort och det handlar om patientsäkerhet.

Om du fick göra om ditt yrkesval – skulle du fortfarande vilja bli sjuksköterska?

– Ja, det är ett fantastiskt, meningsfullt yrke med stort ansvar. Och det är verkligen ett framtidsyrke.

TEXT: Margaret von Platen

Margaret von Platen