Facebook noscript imageVärldens äldsta mumier – européerna var först visar svensk studie
Vetenskap
Världens äldsta mumier – européerna var först visar svensk studie
Rita Peyroteo Stjerna, forskar på de mesolitiska skelett som hittades under 1950-1960-talen, på Museu Nacional de Arqueologia de Lisboa.Foto: José Paulo Ruas
Rita Peyroteo Stjerna, forskar på de mesolitiska skelett som hittades under 1950-1960-talen, på Museu Nacional de Arqueologia de Lisboa.Foto: José Paulo Ruas

Arkeologer vid Uppsala universitet har analyserat fotografier av mumier från Portugal som är runt 8 000 år gamla – flera tusen år äldre än de mer kända egyptiska mumierna. Det tar oss tillbaka till jägarstenåldern, mesolitikum.

Forskarna utgick från fotografier av mesolitiska gravar som togs under utgrävningar på 1960-talet i Arapouco i sydöstra Portugal. Tack vare arkeoanatologi [en rättsmedicinsk fältundersökning] och vetskapen om hur kroppar bryts ned efter döden lyckades de rekonstruera hur de döda kropparna begravts.

– Det här är ovanliga fynd [...] vi kan visa att kroppar avsiktligt behandlats för att torkas och mumifieras innan gravläggning redan i mesolitikum. Denna form av gravritual har aldrig tidigare påvisats i europeisk jägarstenålder, säger Rita Peyroteo Stjerna, arkeolog och forskare vid Uppsala universitet.

Dessa mumier är därmed världens äldsta. Den tidigaste egyptiska mumien dateras till runt 4 000 år före vår tideräkning och Chinchorro-mumierna i Chile till omkring 5050 före vår tideräkning.

De äldsta naturligt mumifierade liken är daterade till 7020 före vår tideräkning. Flera hundra mumier hittades i Atacamaöknen i norra Chile i början av 1900-talet.

Läs även: Stenåldern: Cannabisodling har sitt ursprung i Kina för 12 000 år sedan

Dorothée Enskog