Facebook noscript imageVarnade för islamister – uteslöts från Miljöpartiet
Fokus
Varnade för islamister – uteslöts från Miljöpartiet
Rebwar Hassan (mitten). Till vänster: Amanda Lind. Till höger: Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Foto: Oliver Dagnå/Bulletin/Jonas Ekströmer/Jessica Gow/TT/Looper223/CC BY-SA 4.0
Rebwar Hassan (mitten). Till vänster: Amanda Lind. Till höger: Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Foto: Oliver Dagnå/Bulletin/Jonas Ekströmer/Jessica Gow/TT/Looper223/CC BY-SA 4.0

2017 blev Rebwar Hassan utesluten ur Miljöpartiet. Innan dess hade han i flera år öppet varnat för islamister i partiet, och blev enligt egen utsago ombedd av partistyrelsen att sluta. Att islamister fick inflytande i partiet tror han inte berodde på naivitet. – All kritik av islam definierades som islamofobi, säger han till Bulletin.

20 jun 2024 04:30

När Rebwar Hassan blev utesluten från Miljöpartiet hade han bland annat hunnit sitta som ersättare i riksdagen (2012-2013), ledamot i Stockholms läns landsting, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige samt varit gruppledare för partiet i Skärholmen.

Innan uteslutningen hade Hassan i flera år försökt varna partiledningen om att islamister tagit sig in i partiet.

– Jag hade försökt att prata internt. Jag hade pratat med Åsa Romson, Gustav Fridolin och Amanda Lind, säger Rebwar Hassan.

När han inte fick något gehör valde han istället att vädra sin kritik öppet och skriva debattartiklar i ämnet. Något som fick partistyrelsen att vända sig mot honom.

– Partistyrelsen satt med mig tre gånger. De sa: ”Du kritiserar alla våra ministrar, hela partistyrelsen och våra språkrör. Du måste sluta med det.”

Från november 2012 till maj 2013 var Rebwar Hassan ersättare i riksdagen. Foto: Sveriges Riksdag

Rebwar Hassan berättar att han på ett möte med partistyrelsen inte fick ha med sig sin telefon eftersom de trodde att han skulle spela in samtalet. Enligt honom var uppmaningen att han skulle sluta uttala sig kritiskt om partiledningen. I utbyte utlovade de politiska uppdrag.

Hassan svarade att han skulle fundera på saken. Efter en vecka återkom han med ett förslag:

– Jag kommer att skriva om sakpolitik eftersom jag tycker att islamisterna är farliga i politiken och i Sverige. Jag kommer att fortsätta men jag kommer inte att nämna några av våra politiker; jag kommer att skriva om sakfrågan.

– De sa: ”Nej, du måste sluta, helt och hållet”.

Du fick inte skriva om islamism?

– De sa: ”Du får inte”.

Uteslöts under läkarbesök

Enligt Rebwar Hassan var det precis innan han skulle gå in i operationssalen vid ett läkarbesök som han fick samtalet från partiet om att han blivit utesluten. Detta var i oktober 2017.

Elin Olsson, dåvarande distriktsordförande för Miljöpartiet i Stockholmsregionen, berättade om uteslutningen för SVT:

– Han har gjort ett antal uttalanden om ledande politiker i partiet i olika medier som vi ansett varit allvarliga och grundlösa, som distriktsstyrelsen anser kan skada partiet.

Därtill menade hon att Hassan hade gjort flera ställningstaganden som inte rimmade med vad partiet stod för.

Hon utvecklade inte vilka ställningstaganden det rörde sig om. Men sommaren 2017 hade han skrivit en debattartikel för Mitt i där han skrev att SD ”framstår idag som de seriösa i migrationsdebatten”.

– De har pratat tydligt om de frågorna. Men vi var tysta. I partiet pratade jag om den problematiken, men de tystade ner mig, säger Hassan idag.

Rebwar Hassan 2004. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritisk mot Kaplan

En av de personer som Rebwar Hassan var mest kritisk mot under sin tid i partiet var Mehmet Kaplan.

Mellan åren 2006 till 2014 var Kaplan riksdagsledamot för Miljöpartiet. 2014 tillträdde han som bostads- och stadsutvecklingsminister i regeringen Löfven och i april 2016 avgick han under uppmärksammade former efter att bland annat ha påträffats i samma sällskap som medlemmar från den turkiska högerextrema rörelsen Grå Vargarna.

Rebwar Hassan berättar att han med egna ögon såg hur Kaplan med flera förde med sig nya människor till partiet när han satt i kommunfullmäktige.

– Jag såg att det kom många skäggiga gubbar och kvinnor med sjalar till mötena. Och de hade ingen aning om gröna idéer och grön ideologi. Ändå fick de uppdrag, och de försökte att frysa [ut] mig.

Avfärdades som islamofobi

Utöver Kaplan nämner han också bland annat Yasri Khan, som lämnade samtliga uppdrag inom Miljöpartiet 2016 efter att det uppdagats att han vägrade att ta kvinnor i hand.

En annan tidigare miljöpartist som brukar nämnas i samma sammanhang är Mohamed Temsamani. 2016 satt Temsamani som ersättare i kultur- och fritidsnämnden för Miljöpartiet i Solna. Samma år uppmärksammade SVT att Temsamani år 2012 gjort praktik hos Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten, den forne egyptiske presidenten Muhammad Mursis parti med nära band till Muslimska brödraskapet.

Temsamani har dessutom varit styrelsemedlem för Islamiska förbundet i Sverige (som Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling handlar om) och uppskriven som kassör för det skandalomsusade studieförbundet Ibn Rushd.

Läs även: Utpekad islamist bjuden till Kristerssons kalas: ”Legitimerar politisk islam”

Att utpekade islamister fick inflytande inom partiet tror Hassan inte berodde på naivitet. Under parollen ”mångfald” säger han att de släpptes de in i gemenskapen.

– Miljöpartiet hade en verksamhetsplan där det stod att vi ska kämpa mot islamofobi. Precis all kritik av islam definierades som islamofobi, all kritik! Det är ingen naivitet, säger Hassan.

Rebwar Hassan. Foto: Privat

Begreppet ”islamofobi” lyftes enligt Hassan in av Mehmet Kaplan i partiet. Han menar att röstfiske var anledningen till att man gav islamister inflytande.

– Var rösterna kommer ifrån spelar ingen roll. Eftersom det finns en grupp islamister kan de hämta röster från olika moskéer och olika islamiska organisationer. Men det är inte kostnadsfritt. De måste också ge tillbaka med pengar för olika projekt. Och under den tiden kallades all kritik mot de organisationerna och islam för islamofobi.

”Ville islamisera samhället”

Utöver sitt engagemang i Miljöpartiet säger Rebwar Hassan – som ursprungligen kommer från irakiska Kurdistan – att han var med och startade föreningen Kurdistans miljövänner. Islam eller islamism var ingenting som diskuterades där.

– Alla som var med var sekulära muslimer. Vi hade inga islamister i organisationen. Men kanske fanns det troende personer, eftersom religion är en privatsak. Varsågod om du ber till en ko eller en sten, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att du inte ska kräva av mig att göra samma sak som du gör.

Om Mehmet Kaplan bara hade varit en vanlig muslim – som Hassan säger att hans egna föräldrar var – hade det enligt den uteslutna MP-politikern inte varit några problem.

– Men han hade en agenda. Han ville islamisera samhället.

Mehmet Kaplan (MP) avgick från regeringen Löfven 2016. Foto: Jessica Gow/TT

Hassan fortsätter med att berätta en anekdot om hur Kaplan en gång konfronterade honom vid partiets årsmöte i början av 00-talet. Hassan stod då och plockade på sig skinka från matbordet när Kaplan, som han inte hade någon relation till, anmärkte på hans matval.

– Han försökte läxa upp mig, att som muslim får jag inte äta gris.

Rebwar Hassan frågade då vad han hade med det att göra.

– Sedan dess blev han rädd för mig. Därför att jag blev förbannad på honom och sedan vågade han aldrig komma nära mig.

Utskälld på kongressen

Att Hassan senare började att skriva och uttala sig offentligt om islamister inom partiet togs – som tidigare nämnt – inte väl emot av partiledningen. Han berättar en historia om hur en berusad partikamrat han kände skällde ut honom på den sista partikongressen innan han blev utesluten, efter att till en början inte ens ha hälsat på honom.

När Hassan frågade varför han inte hade hälsat på honom slog han näven i bordet och anklagade honom för att ha förstört partiet. Detta eftersom flera hade läst Hassans texter och sedan lämnat partiet.

– Han trodde att jag kommer att bli ledsen. [Men] jag blev så glad eftersom det betydde att jag hade gjort vad jag kunde.

I efterhand menar Hassan att en del miljöpartister har sagt att de borde ha lyssnat på honom tidigare vad gäller islamismen.

Flera hot

I övrigt uppfattar Rebwar Hassan det som mer riskabelt att kritisera islam i Sverige idag än vad det var när han växte upp och sedan pluggade på universitet i irakiska Kurdistan under 70- och 80-talet.

– Under den tiden då jag var på universitetet i Irak och på gymnasiet hade vi inte religiösa personer ens. Vi alla skojade och skämtade om Muhammed och om islam, därför att vi kunde mycket.

Han säger att han inte vill att Sverige blir som exempelvis Libanon, där han också har bott. En sak som irriterar honom är när svenska politiker säger att de har varit naiva.

– Om man är politiker får man inte vara naiv. Om du är naiv som politiker skadar du samhället, du förstör samhället. Du måste tänka på konsekvenserna. Barn kan vara naiva. Om du är politiker och beslutsfattare måste du vara påläst, du måste vara kunnig. Jag blir förbannad när svenska politiker [säger] att vi var naiva.

Totalt säger Hassan att han har fått motta tretton hot. Dessa har bestått av bland annat brev och telefonsamtal. En gång blev dessutom hans bil krossad, berättar Hassan. Hoten har enligt den förre miljöpartisten polisanmälts, men inte lett till någon fällande dom. Vilka som ligger bakom hoten har han ingen kännedom om.

Miljöpartiet firar succén i EU-valet 2024. Rebwar Hassan är fortfarande kritisk till partiet. Foto: Nicklas Thegerström/TT

Fortfarande kritisk

Idag är Rebwar Hassan inte partipolitiskt aktiv. Utöver sin bakgrund inom Miljöpartiet har han även doktorerat inom vatten och miljö.

Han är inte särskilt positiv till dagens Miljöpartiet och menar att det är samma personer i toppskiktet som tidigare har verkat för att ge bidrag till islamistiska organisationer. Han nämner då det nyblivna språkröret Amanda Lind och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (båda före detta kultur- och demokratiministrar).

– Vi har stöttat islamisterna, de föreningar som är en barriär för integration. Vi har hjälpt krafter som är emot att invandrare integrerar sig i svenska samhället i många år. Vi skadade samhället och vi säger att vi var naiva, säger han.

Bulletin har sökt Miljöpartiet för en kommentar. Bulletin har även sökt Mehmet Kaplan.

Läs även: Förnekade Hamas terror – deltog på Miljöpartiets årsmöte

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu