Sverige har i och med de senaste dagarnas tre dödsskjutningar kommit upp i 17 dödsskjutningar hittills i år. Inte illa med tanke på alla utfästelser om minskade skjutningar som uttalats från regeringens ministrar och vänsterliberala tidningar. Det kan vara på plats med ett litet axplock från vad landets makthavare sagt om våldsutvecklingen, ett citat för varje dödsskjutning i år.
1. Först ut är landets kanske kändaste kriminolog, Jerzy Sarnecki. Jerzy Sarnecki påpekade 2018 att problemen med gängkriminalitet minskat de senaste månaderna, inte bara i Uppsala utan i hela landet. Han sa:
– Jag hör att polisen är optimistisk och det förbättrar chanserna ytterligare, om några år tror jag de här problemen är mycket mindre.
2. Före detta justitieminister Thomas Bodström förtjänar också ett plats högt upp i listan. 2015 skrev han som advokat en debattartikel om det minskande våldet i samhället i allmänhet och om myten att det grova våldet gick ner i åldrarna i synnerhet:
En annan myt är att brottsligheten går ned i åldrarna för varje år. Där behövs det faktiskt ingen forskning. Om man bara tänker efter en smula, så förstår vem som helst att det är omöjligt rent logiskt sett. I så fall skulle vi ganska snart ha organiserad brottslighet på dagisnivå.
3. Morgan Johansson kommenterade gängvåldet i DN 2017. Han ansåg att regeringen var på rätt väg för att minska gängbrottsligheten, trots att en rapport då just kommit som visat att Sverige hade lika många dödsskjutningar som södra Italien. Han gav utfästelsen:
– Vi ska knäcka den organiserade brottsligheten.
4. Skjutningarna minskade en kort period under våren 2018. Justitieminister Morgan Johansson var snabbt ute och kommenterade utvecklingen på Twitter:
Bra att skjutningarna nu ser ut att minska kraftigt.
Hösten 2019 reagerade många svenska politiker med avsky efter mordet i Malmö där en mamma sköts till döds med sin bebis i famnen. Flera kraftfulla uttalanden gjordes av socialdemokratiska ministrar. Några av dem följer nedan.
5. Morgan Johansson kommenterar mordet på mamman i Malmö på Twitter:
Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma. Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.
6. Statsministern twittrade om skjutningen av mamman i Malmö:
Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare.
7. Ardalan Shekarabi ville också visa hur engagerad han var, och skrev på twitter:
En ung kvinna i Malmö har dödats på öppen gata. Ett barn har berövats sin mor. Det här är fruktansvärt. Samhället kommer att besegra denna ondska.
8. Enligt regeringens analys av gängkriminaliteten berodde den i grunden på att rika tonåringar köpte knark i Danderyd och Djursholm.
– Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sa statsminister Stefan Löfvén till DN 2019.
9. Morgan Johansson följer upp missuppfattningen om att det är överklassen som konsumerar mest narkotika och därmed orsakar gängkriminaliteten:
– Det är i stor utsträckning överklassen som håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena. Det är belagt.
I samband med minskade skjutningar under vintern och våren 2021 har många optimistiska uttalanden gjorts.
10. DN skriver i mars 2021 en artikel med rubriken “Skjutvapenvåldet minskar dramatiskt”, och menar att “Sverige kan ha nått en vändpunkt vad gäller det grova gängvåldet”.
11. Morgan Johansson och Mikael Damberg hade nyligen en presskonferens om gängkriminalitet. Skjutningarna under årets första tredjedel hade minskat från 113 samma period förra året till 71 för det här året. Damberg kommenterar:
– Vår utgångspunkt är att denna trend ska hålla i sig över en längre tid.
12. Redan i februari i år sa Mikael Damberg till SVT:
– Trenden är på väg att vända.
13. Professorn emeritus i kriminologi Henrik Tham gick 2018 till hårt angrepp i SVD över de som larmade om ökat våld i samhället. Han skrev:
Givet den svartmålning som förekommer är det egentligen förvånande att oron för brott inte stigit mer.
14. Jerzy Sarnecki har länge förnekat att brottsligheten är kopplad till migrationen. Han hävdar istället att invandrare är de nya fattiga som tar över brott (exempelvis dödsskjutningar) som andra fattiga svenskar annars begått. Han förklarar i DN att de “nya fattiga tar över de problem inklusive överrepresentationen i brott som den gamla gruppen fattiga hade”.
15. Jerzy Sarnecki slår med rubriken “ökad invandring leder inte till ökat antal brott” fast sin huvudtes, att det är relativ fattigdom som orsakar brott. Gissningsvis kommer vi därför upptäcka många fler dödsskjutningar i Sverige under tidigt 1900-tal när den relativa fattigdomen var högre. Sarnecki skriver:
Det är den relativa fattigdomen, alltså klyftan mellan de levnadsförhållanden de fattigaste (hos oss ofta, men inte alltid, invandrare) och genomsnittsbefolkningen lever under, som traditionellt har visat sig kunna förklara stora delar av skillnader i brottslighet.
16. Statsminister Stefan Löfven kommenterar 2019 i SVT frågan om huruvida misslyckad integration varit en faktor i ökade dödsskjutningar:
– Om människor inte arbetar så är det skadligt både för den personen och för samhället.
17. Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå, uttalade sig nyligen i SVT Rapport och skyllde mångdubblingen av gängskjutningar de senaste decennierna på slumpen:
– Det skulle kunna vara hyfsat subtila slumpartade mekanismer som gör att det här drar igång. Det blir en kedja av vedergällningar där det är allt lättare att ta till vapen och skjuta helt enkelt. Någon slags smittoeffekter pratar man om i forskningen. Social smitta.
Mellan den 18 april och den 1 juni har det skett 11 dödsskjutningar i Sverige. Det är alltså minst en dödsskjutning var fjärde dag som det ser ut just nu. Vi som följer utvecklingen av mustiga uttalanden från ministrar och kriminologer lär ha att göra den här sommaren.
Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin och följer regeringens analys av gängkriminaliteten med förvåning och intresse.