Facebook noscript imageCementa tillstånd försenas – ransonering nästa påföljd
Ekonomi
Cementa tillstånd försenas – ransonering nästa påföljd
Cementas kalkbrott i Slite Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cementas kalkbrott i Slite Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cementas kalkbrytningstillstånd diskuteras inte under dagens regeringssammanträde, visar regeringens ärendeförteckning. Cementproducenten har redan varnat att kvotering kommer att bli en verklighet om det inte förlängs innan månadens slut.

Miljödepartementet, som ansvarar för Cementas tillstånd, lyfter inga ärenden vid regeringens kommande veckosammanträde, visar regeringens ärendeförteckning.

Företaget har inte kunnat bryta kalk i Slite de senaste elva dagarna eftersom deras tillstånd löpte ut den sista oktober.

– Vi har brutit extra kalk [inför brytningsstoppet]. Vi får fortfarande använda krossverksamheten i Slite och leda om vatten. Vi måste hålla kritisk utrustning torr, säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb till Bulletin.

Cementas Slitefabrik står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Samtidigt är möjligheten att importera cement i nuläget nästintill obefintlig.

Cementa har tidigare varnat att kvoteringar kommer att bli aktuellt om tillståndet inte förlängs innan månadsskiftet november-december.

– Vi kan i dagsläget inte ge några mer exakta tidsangivelser. Det är först när vi vet hur stor cementbristen blir [som vi kan fatta beslut om ransoneringar], säger Comstedt Webb.

Läs även: Cementa förbereder ransonering av cement

Plan B: leveranser från Nordkalk

Cementas har en plan B: kalkleveranser från Nordkalk. Den finska konkurrenten har tecknat ett sexårigt avtal med Cementa, men har inte kommit i gång med leveranser ännu.

– Det tar ett par veckor att hitta de fordon som krävs, säger Comstedt Webb.

I ett första steg kommer runt 30 000 ton kalk per månad att levereras med lastbil till Slitefabriken. Denna volym kan sedan gradvis höjas upp till 200 000 ton i månaden.

Läs även: Förlängning av Cementatillstånd kommer tidigast 10 november – branschen: ”Nationellt krisläge”

Total enighet om tillståndets måste i Riksdagen

Den övergångsregering som förnärvarande styr Sverige bör kunna fatta beslut om Cementas tillstånd, eftersom samtliga riksdagspartier i september ställde sig bakom de tillfälliga ändringar i miljöbalken som krävs för att ta detta beslut. Dessa ändringar gäller dock enbart till den 1 januari 2022, enligt ett riksdagsbeslut.

Bulletin har sökt Byggföretagen för en kommentar.

Läs även: Näringsministern KU-anmäls för mörkande av larmrapporten om Cementa

Dorothée Enskog