Regeringen beviljade i dag ett förnyat tillstånd åt den planerade vindkraftparken Kriegers Flak efter närmare två decenniers handläggning. Den förväntas producera mellan 2,3 och 2,8 terrawattimmar, TWh, el från och med 2027.
Ett första tillstånd för den planerade vindkraftparken Kriegers Flak gavs redan 2006, men sedan dess har teknologin förbättrats och villkoren för verksamheten förändrats. Ett förnyat tillstånd var därför nödvändigt. Det beviljades i dag av regeringen.
Den havsbaserade vindkraftparken kommer att ligga 30 kilometer utanför Trelleborgs kust i den svenska ekonomiska zonen, och förväntas vara i drift 2027. Vindkraftverkens totalhöjd kommer att vara upp till 280 meter.
– De kommer att producera mellan 2,3 och 2,8 terrawattimmar årligen, vilket motsvarar 20 procent av Skånes årliga elförbrukning, eller den årliga förbrukningen av hushållsel motsvarande 500 000 svenska villor, säger miljöminister Annika Strandhäll vid en pressträff.
Kommunala veton blockerar 78 procent av projekten
Sveriges elförbrukning beräknas öka med 10 procent till 2025 och med 50 procent till 2030, tillägger energiminister Khashayar Farmanbar.
– Ansökningarna om anslutningar vid Svenska kraftnät motsvarar över 350 TWh bara i södra Sverige, jämfört med landets årliga elförbrukning på runt 140 TWh. I hela landet motsvarar ansökningarna den årliga förbrukningen tre gånger om, säger Khashayar Farmanbar.
Vad energiministern inte berättar är att 78 procent av de ansökta vindkraftverken förra året blockerades av kommunala veton. Det är främst i landets södra delar, där elbehovet är som störst, som de planerade vindkraftverken stoppas: 83 procent jämfört med 50 procent i norra Sverige.
Om man bara tittar på avgjorda tillstånd för havsbaserade vindkraftverk mellan 2014 och 2020 har 95 procent inte resulterat i ett tillstånd, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergis rapport ”Statistik om vindkraftsärenden 2014–2020”.
Om andelen avslag förblir på dessa nivåer lär ansökningarna som beviljas motsvara knappt 77 TWh de kommande åren. Samtidigt förväntas efterfrågan på el stiga till runt 210 TWh. Det räcker alltså inte på långa vägar.
Läs även: Kommunerna stoppar nära 8 av 10 planerade vindkraftverk
Försöker korta ledtiderna
Men branschen klagar högljutt på långdragna tillståndsprocesser.
– Vi jobbar på att korta ledtiderna när det gäller miljöprövningen. Det finns en bred politisk uppslutning bakom detta behov, säger Strandhäll.
Ett flertal vindkraftsprojekt, bland annat projektet i Södra Midsjöbanken som REW planerar att bygga sydöst om Öland, ligger för närvarande på regeringens bord.
– Vi arbetar för närvarande stenhårt på miljödepartementet med de ansökningar som ligger på vårt bord.