Knark, penningtvätt och hawala-överföringar. Ett växlingskontor på Södermalm vid namn World Exchange tvättade stora summor pengar åt kriminella. Först dömdes tolv personer till långa fängelsestraff i tingsrätten, nu fälls tio av dem även i hovrätten.
Det var i februari i år som tolv personer dömdes i tingsrätten för den penningtvätt som ägt rum på ett växlingskontor på Södermalm i centrala Stockholm.
Den 53-årige kontorschefen, Adel Chekroun, fick strängast straff och dömdes till fängelse i åtta år och nio månader vid Stockholms tingrätt för flera grova penningtvättsbrott, fyra grova narkotikabrott och två grova bokföringsbrott.
Två anställda vid World Exchange dömdes till sex och ett halvt, respektive fem och ett halvt års fängelse. En av de anställda uppger i förhör att han inte ska ha vetat om vilken verksamhet växlingskontoret bedrev. Av de övriga åtta dömdes sju personer till fängelse och en till villkorlig dom.
Tingsrättsdomarna överklagades och Svea hovrätt fällde tio av dem.
Avslöjades 2020
Härvan kring växlingskontoret uppdagades i juni 2020, något SVT rapporterat om. Polisen hade haft span på flera gängkriminella som besökt lokalen. På kontoret anträffades stora summor kontanter, undangömda i innertaket bland annat. Beslagtagna antecknigar avslöjade att kontoret haft affärer med 16 kriminella nätverk. Över 220 miljoner i vinster från kriminell verksamhet hade tvättats och möjliggjort storskaliga narkotikaafärrer avseenda bland annat kokain och cannabis.
Erland Koch, rådman vid Stockholms tingsrätt, säger att växlingskontoret fungerat som en bank åt de kriminella.
En del av transaktionerna gick via det informella hawalasystemet, som har sitt ursprung i sharialagarna. Systemet har inneburit att stora belopp som satts in i Stockholm har kunnat betalas ut i andra länder i samband med narkotikaaffärer.
– Man lämnar in pengar här och så kan man hämta ut motsvarande summa i exempelvis Nederländerna och Spanien, säger Magnus Sohlén, gruppchef på polisens utredningsenhet i Region Stockholm till SVT.
Läs även: Korn: Perspektivskiftet för rättsväsendet är på tiden