Facebook noscript imageVeckans studier om covid: Neutraliserande antikroppar och polariserande retorik
Vetenskap
Veckans studier om covid: Neutraliserande antikroppar och polariserande retorik
Infart till Vo’ Euganeo i kommunen Vo’ i norra Italien. Här inträffade även ett av de första europeiska covid-dödsfallen. Under våren genomfördes masstestningar av kommunens invånare. Dessa följdes upp i november och har nu analyserats. Foto: Luca Bruno/AP/TT
Infart till Vo’ Euganeo i kommunen Vo’ i norra Italien. Här inträffade även ett av de första europeiska covid-dödsfallen. Under våren genomfördes masstestningar av kommunens invånare. Dessa följdes upp i november och har nu analyserats. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat.

En ny, snabbare och enklare metod för att mäta neutraliserande antikroppar

I takt med att fler blir vaccinerade och deltavarianten sprids blir frågor om vilken immunitet som vaccin ger över tid och mot nya varianter allt viktigare. Även om det är ganska enkelt att testa för förekomsten av antikroppar, så är det svårare att på ett snabbt och billigt sätt avgöra vilket skydd dessa ger. Av särskilt intresse är att kunna mäta så kallade neutraliserande antikroppar som blockerar viruset spridning. Dagens standardmetoder som involverar att infektera celler är omständliga och det kan ta flera dagar innan man får resultat.

En studie publicerad i Science Translational Medicine presenterar en ny metod som kringgår behovet av att infektera celler och som är relativt snabb och enkel att utföra. Dessutom kan den mäta mängden neutraliserande antikroppar som reagerar på olika covid-varianter. Förhoppningen är att metoden kan bidra till att det i framtiden blir lättare att avgöra individers immunitetsstatus, till exempel för att avgöra behovet av ytterligare vaccinering.

26 procent sannolikhet att smittas av en sjuk person i hushållet

Den lilla kommunen Vo’ utanför Padua i norra Italien masstestade under våren 2020 befolkningen för covid. En uppföljningsstudie som genomfördes i november har nu analyserats och publicerats i Nature Communications. Resultaten visar att nästan alla som testade positivt för covid under våren fortfarande hade antikroppar i november, det vill säga efter ungefär sex månader. Dock beräknas mängden antikroppar minska över tiden och halveringstiden uppskattas vara någonstans mellan 2,5 och 9 månader. Uppföljningen visar också att sannolikheten för att en person som testade positivt förde smittan vidare till en tidigare osmittad medlem av samma hushåll var 26 procent (för varje par av smittad-osmittad inom hushållet). Vidare kunde nästan 80 procent av alla nya infektioner härledas till de 20 procent mest smittsamma individerna.

Amerikanska politikers covid-retorik var polariserande

En studie publicerad i Science Advances har analyserat de amerikanska kongressledamöternas covid-retorik på Facebook. Studien dokumenterar klara skillnader mellan de känslor och den ton som demokratiska och republikanska kongressledamöter uttrycker. Forskarna beskriver politikernas retorik som polariserande.

Covid-liknande virus identifierat hos brittiska fladdermöss

En studie publicerad i Scientific Reports dokumenterar för första gången förekomsten av ett virus som tillhör samma undersläkte som covid hos brittiska fladdermöss. Fladdermössen är av en typ som inte förekommer i Sverige och analyser tyder på att viruset inte kan spridas till människor utan att det först muterar. Forskarna tror att viruset funnits länge bland fladdermössen och att det inte upptäckts tidigare då ingen letat efter det.

Läs även: Nu kan du analysera de senaste 13 årens trender på Twitter

Läs även: Smink redan för 6 000 år sedan?