Facebook noscript imageVeckans viktigaste händelser från Ukrainakriget
Ukrainakriget
Veckans viktigaste händelser från Ukrainakriget
Den ryske presidenten Vladimir Putin till vänster och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT
Den ryske presidenten Vladimir Putin till vänster och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT

Den ryska invasionen av Ukraina påbörjades den 24 februari. Sedan dess har kriget eskalerat på många fronter. Varje dag kommer nya uppdateringar av utvecklingen i kriget. Här är veckans viktigaste händelser du bör ha koll på.

Det har passerat mer än 100 dagar sedan den ryske presidenten Vladimir Putin valde att invadera Ukraina. I dag är kriget inne på sin 105:e dag och enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj ska Ryssland nu ha ockuperat närmare 20 procent av ukrainskt territorium.

Ett territorium vars skador uppgår till flera miljarder kronor, konsekvenserna av kriget är förödande. Hittills har över 20 000 ukrainare dött, tiotusentals soldater på både rysk och ukrainsk sida har stupat och betydligt fler skadats.

Kriget har även påverkat den globala livsmedelskrisen i och med den ryska blockaden som stoppar ukrainsk export av framför allt vete. Detta har resulterat i ökade livsmedelspriser och brist som försatt miljontals människor i hungersnöd.

Det är svårt att säga hur kriget slutar, om det är Ryssland eller Ukraina som kan komma att utropa sig som segrare. Oavsett vad rapporteras det från båda sidor om förluster och vinster. Här är de senaste uppdateringarna från båda sidorna.

Rysk utveckling

Ryssland kontrollerar 97 procent av Luhanskregionen enligt den ryske försvarsministern Sergei Shoigu. Luhansk tillsammans med Donetsk utgör Donbass, som är den region som allt ryskt krut läggs på för tillfället. Det tycks vara en vinnande taktik, då en av de två provinserna snart är helt under rysk kontroll.

Ukraina fortsätter att stöta på problem. Utöver det fortsatta ryska avancemanget har Ryssland även börjat transportera ett stort antal ukrainska soldater till Ryssland. Enligt Reuters ska mer än 1 000 ukrainska soldater som tidigare kapitulerade i Azovstals stålverk i Mariupol vara på väg till Ryssland för utredning. Tidigare har Bulletin rapporterat om den ryska ledningens försök att döma ukrainska soldater enlig rysk lag och eventuellt för terrorism. Något som kan bli verklighet med de uppgifter som nyligen tillkommit.

Utöver detta försöker Ryssland även destabilisera Ukrainas näst största stad, Charkiv i nordöstra Ukraina. Ryska styrkor ska ha beskjutit staden kraftigt under tisdagen. Byggnader ska ha skadats eller totalförstörts. Minst tre personer rapporteras ha dött och sex andra skadats i attackerna.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov anlände till Ankara under tisdagen för ett tvådagarsbesök i Turkiet. Där väntas samtal om den ryska blockeringen av ukrainsk spannmålsexport. Hemma i Moskva har det ryska parlamentet antagit två lagförslag som avslutar Europadomstolen för mänskliga rättigheters domsrätt i landet.

Ukrainsk utveckling

Enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj ska inte de ryska trupperna ha lyckats göra några betydande framsteg i Donbassregionens östra delar de senaste dagarna. Han ger all förtjänst till de ukrainska trupperna i regionen som fortsätter hålla emot den tuffa ryska offensiven. Han tillade att ”det absolut heroiska försvaret av Donbass fortsätter”.

Enligt rapporter från Institute for the Study of War ska ukrainska styrkor ha fortsatt att utföra mindre och lokala framgångsrika motattacker över hela Ukraina. Inklusive i Severodonetsk i Luhansk, där ryska trupper till största del kontrollerar staden. Även i Charkiv har Ukraina lyckats trycka bort de ryska trupperna mot deras egen landsgräns. Institute for the Study of War menar att det är möjligt att Ukraina fortsätter att avancera på andra platser i landet, när Ryssland lagt allt sitt fokus på Donbassregionen och framför allt Severodonetsk.

När Volodymyr Zelenskyj talade med the Financial Times i dagarna sa han att ett dödläge i kriget mellan länderna inte är ett alternativ. Presidenten betonade att en “seger måste uppnås på slagfältet”, samtidigt som han sa att Kiev är villiga att möta Kreml för att hitta en fredlig lösning. Zelenskyj uppmanade även Väst till mer militärt stöd för att Ukraina ska kunna fortsätta försvara sig.

Ukraina fortsätter att få stöd från länder i Väst med utökat ekonomiskt bistånd och militär materiel. Igår rapporterade även Världsbanken att deras styrelse godkänt ytterligare 1,49 miljarder dollar i ekonomiskt bistånd till Ukraina. Detta innebär att bankens totala stöd till Ukraina nu uppgår till närmare fyra miljarder dollar, vilket motsvarar nästan 40 miljarder kronor.

Läs även: Erdogan: Sverige en säkerhetsrisk för Turkiet

Gabriella Mait

Reporter