Mikail Yüksel petades från Centerpartiets riksdagslista på grund av sitt samröre med den ultranationalistiska turkiska rörelsen Grå Vargarna. Nu har han startat ett nytt parti med fokus på invandrare och muslimer.
– De etablerade partierna har svikit invandrare, särskilt dem i förorten, säger han.
Det blåser friskt – precis som namnet antyder – på Friskväderstorget i Biskopsgården. Den göteborgska himlen är ljusgrå och mannen bakom fiskbilens disk ser sammanbiten ut.
Det är en helt vanlig onsdag i ett av de områden där partiet Nyans hoppas få många röster i det kommande valet.
Feliz Yücel har varit och handlat fisk. Hon har inte hört talas om det nya partiet, men tror att det räcker med dem som redan finns.
– Jag tycker inte att det behövs. Socialdemokraterna riktar sig också till folk med invandrarbakgrund. Jag tycker alla partier gör det, så det behövs inte ett speciellt parti för det, säger hon.
Inne i en av affärerna förklarar en man med ett leende på knackig svenska att han inte vet någonting om politik, utan lägger all energi på sitt jobb. Det visar på en av de utmaningar som Nyans kommer att möta: i många invandrargrupper är valdeltagandet lågt. I norra Biskopsgården låg det i det senaste riksdagsvalet på 56,4 procent.
Utanför en annan butik står Omar Kassem och pratar med några vänner. Han säger att han inte vet så mycket om politik, men att han tror att ett nytt parti kan behövas.
– Det hade behövts empati för invandrare, att man lyfter vissa nackdelar i vissa förorter som går att förbättra runt om i Sverige. Det hade inte skadat, säger han.
Det påminner om hur Mikail Yüksel själv pratar om sitt parti.
– Folk är trötta på de etablerade partierna och röstar på det minst sämsta. Jag tycker att de etablerade partierna har svikit invandrare, särskilt dem i förorten, säger han när vi ses inne på ett konditori vid torget.
Vi pratar om varför han uteslöts ur Centerpartiet och ströks från andraplatsen på den lokala riksdagslistan bara några veckor före valet 2018 – enligt partiet för att han flera år tidigare deltagit i arbetet med att starta upp en underavdelning till Grå Vargarna, som har historiska kopplingar till politiskt våld.
Enligt honom själv tackade han nej till ett erbjudande om att arbeta för gruppen, som han menar ibland har beskrivits felaktigt i media.
– Det är ungefär samma som Sverigedemokraterna som står för nationalism, men sedan så finns det skillnader, absolut. Men det är inget jag vill gå in på, jag vill gärna prata om mitt eget parti.
S blir huvudmotståndare
På Nyans hemsida nämns både statlig upphandling av bostäder – en sorts miljonprogram – och Palestinakonflikten bland partiets viktigaste frågor.
Partiet beskriver sig självt som minoritetsvänligt och i styrelsen finns etniska svenskar. Men om det fanns en hisspitch hade den nog låtit någonting i stil med: de gamla partierna har inte lyckats lyfta förorten och främlingsfientligheten är på frammarsch i hela det svenska samhället. Dags att testa något nytt.
Att den största motståndaren blir Socialdemokraterna råder det ingen tvekan om. Partiet har historiskt varit starkt bland utlandsfödda och i kvarteren kring Friskväderstorget fick de mer än varannan röst i det senaste valet.
– Dagens socialdemokrater har börjat kopiera politik från Sverigedemokraterna. Bland annat vill de förbjuda religiösa friskolor, de vill också utreda möjligheten att ställa språkkrav på medborgarskap till exempel, säger Mikail Yüksel.
Nyans menar dock att de kan locka väljare med invandrarbakgrund från hela det politiska spektrumet.
– Vi profilerar oss som Sveriges enda antirasistiska parti. Vi ser idag att samtliga partier i Sveriges riksdag – och där ingår även Vänsterpartiet – har främlingsfientliga, islamofobiska förslag.
På vilket sätt är Vänsterpartiet islamofobiskt?
– Till exempel förslaget om att förbjuda omskärelse på barn. Ett parti som vill profilera sig som antirasistiskt ska inte komma med sådana förslag tänker jag. Det är också ett religionsfientligt parti.
Bland partiets hjärtefrågor finns att göra islamofobi till en särskild brottsrubricering och ett motstånd mot alla typer av slöjförbud, men också arbete mot antisemitism.
Två av Sveriges mest ökända friskolor – Safirskolan i Göteborg, vars ägare klassats av Säpo som en säkerhetsrisk, och Al-Azharskolan i Stockholm, som bland annat tvingat flickor att sitta längst bak i bussen – har försvarats av partiets företrädare med motiveringen att de har fått nya styrelser. Dessutom vill man göra det lättare för föreningar och stiftelser att ta över driften av kommunala skolor med dåliga resultat.
Bidrag till föreningar ska inte kunna stoppas bara för de har råkat bjuda in en talare som tidigare gjort tvivelaktiga uttalanden.
Kritik mot fokus på muslimer
I samband med att partiet bildades kom kritik från Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet, Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund och den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet. I en debattartikel i Aftonbladet menade de att partiets ensidiga fokus på muslimer gjorde att det inte kunde representera alla invandrare.
Mikail Yüksel påpekar att två av de kritiska organisationerna är baserade i Södertälje, där muslimhatet hos vissa grupper varit ett problem i flera år.
Svenskar med kurdisk bakgrund då, kommer de verkligen att rösta på en partiledare som förknippats med Grå Vargarna?
– Vi har faktiskt kurder i vår partistyrelse, så det är inte alls osannolikt. Det är många kurder som kommer rösta på vårt parti.
Partier med fokus på invandrare finns i flera europeiska länder. De stora framgångarna har dock uteblivit. I Storbritannien fick Respect, med rötter i rörelsen mot kriget i Irak, in en ledamot i parlamentet i valet 2005 men blev av med den 2010. Partiet finns inte längre.
I Nederländerna har partiet Denk tagit plats i parlamentet tack vare en lägre spärr än till den svenska riksdagen. Liknande partier finns i Österrike och Tyskland.
– Det är ganska nya partier. Att förvänta sig en stor framgång i början är kanske fel. Det kan vi förstå genom att titta på Sverigedemokraterna. De har växt med tiden och ingen kunde ana att de skulle bli Sveriges andra eller tredje största parti.
Experter pessimistiska
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, är inte optimist vad gäller Nyans chanser att lyckas.
– Sverige har ett kvinnoparti, men inte ens de har lyckats komma in i riksdagen, trots att hälften av väljarna är kvinnor.
Han ser likheter med lokala försök att starta ett ungdomsparti, ett pensionärsparti och ett studentparti.
– Tillfällig representation i ett par kommuner, ungefär som Fi, men partierna har inte varit livskraftiga i det långa loppet. I Malmö, som är en kommun med många invandrare, har det gjorts åtminstone två seriösa försök att starta ett invandrarparti med mångkulturalism och integration på agendan. Båda försöken har blivit fiasko.
Den viktigaste orsaken tycks vara den mest uppenbara: att människor med invandrarbakgrund inte nödvändigtvis delar åsikter med varandra.
– De har olika ställning i samhället, de har olika syn på religion och traditioner, och de har olika syn på integration, säger Anders Sannerstedt.
Inte heller Johannes Bergh, som leder valforskningsprogrammet vid Institutet för samhällsforskning i Oslo, tror att ett invandrarparti kan gå särskilt långt.
Han nämner ett lokalt parti i Oslo som riktade sig till människor med pakistanskt ursprung, men som bara verkade tilltala en viss gruppering inom den befolkningen. Därmed blev väljarunderlaget för litet.
– Alla partier som uteslutande vänder sig till en minoritet kommer att ha svårigheter att få tillräckligt många röster, säger han.
Aje Carlbom, socialantropolog vid Malmö universitet som forskat om etnisk och religiös identitet, tycker att Nyans verkar bygga sin ideologi på stereotypa föreställningar om vad som är viktigt för väljare med invandrarbakgrund.
– Vi vet ju idag inte så mycket om var invandrare står värderingsmässigt och ideologiskt när det gäller partipolitik. Man kan ju se att många röstar på Socialdemokraterna, men det är ju många som också inte gör det, som inte röstar alls.
Samma sak gäller för gruppen muslimer, menar han.
– Det är ju bara en paraplyterm för människor med någon form av bakgrund i ett land som domineras av islam.
Mikail Yüksel tror att experterna får fel.
– Sådana här partier växer i hela Europa och jag tror det kommer finnas en grupp i Europaparlamentet i framtiden, säger han.
TEXT: Sören Billing
soren.billing@bulletin.nu