Pandemin är som ett gigantiskt samhällsexperiment. Vad händer om vi upphör med normal mellanmänsklig kontakt? En effekt är att brottsligheten går ner. Men inte på något avgörande sätt.
Coronapandemin har inneburit den största förändringen av levnadsvanor och rörelsemönster i mannaminne. Vi arbetar hemifrån, undviker kollektivtrafiken, hänger inte ute på stan och går inte på krogen. Människor träffas i mycket mindre utsträckning, helt enkelt.
Att denna storskaliga omläggning av livet får effekter på vitt skilda områden är knappast förvånande. Hela situationen är ju som ett gigantiskt experiment. Vad händer om vi upphör med mänsklig kontakt?
Effekterna är tydliga. Brottsligheten är ett exempel.
Brottsförebyggande rådet (Brå) har publicerat den preliminära statistiken över anmälda brott pandemiåret 2020. Anmälda brott är förvisso ingen perfekt mätare på faktisk brottslighet. Antalet anmälningar speglar i alltför hög grad polisens prioriteringar och allmänhetens tilltro till att anmälningar leder till resultat. Men statistiken ger ändå en fingervisning.
Och några brottskategorier sticker verkligen ut.
Anmälda fickstölder, till exempel, minskade med 44 procent. Stöld i hotell, kafé, restaurang, biograf, teater, nöjes-, samlings- och ungdomslokaler etcetera minskade med 40 procent. Här kan man ana en kombination av orsaker. Allmänna sammankomster och andra folksamlingar där man kan begå stölder obemärkt har blivit färre. Kringresande stöldligor kan inte operera gränsöverskridande när Europa har lockdown. Människor exponerar sig inte för främlingar i samma utsträckning som tidigare.
Brå:s månadsstatistik är ännu tydligare. Antalet anmälda personrån minskade under 2020 med 10 procent. Men i december 2020, när covidrestriktionerna verkligen hade slagit igenom, var antalet anmälda personrån 17 procent lägre än året innan.
Anmälda fall av misshandel mot obekant var 37 procent lägre i december 2020 än året innan. Så ser alltså den fulla effekten ut, om än minskningen på årsbasis kan framstå som mer blygsam.
För att uttrycka det på annat sätt. Det är så här mycket Medelsvensson kan minska utsattheten för brott genom egna insatser. Om vi undviker andra människor, om vi håller oss hemma, om vi låter bli att gå på krogen, om vi stänger ner samhället – så minskar personrånen med 17 procent. Bara.
En del brottskategorier är påtagligt oberörda av corona. Anmälda inbrott, till exempel, var 9 procent högre i december 2020 än året innan. Rattfylleri under påverkan av narkotika ökade 10 procent.
Om vi vill få ner brottsligheten på riktigt, måste vi låsa in brottslingarna. Det finns en stor mängd livsstilskriminella vars rutiner inte påverkas av några allmänna råd och rekommendationer.