Facebook noscript imagevon Seth: Socialdemokraterna och rättssäkerheten som rundningsmärke
August von Seth
Krönikörer
von Seth: Socialdemokraterna och rättssäkerheten som rundningsmärke
Ebba Östling och Morgan Johansson – symptom på problem i Socialdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Christine Olsson/TT
Ebba Östling och Morgan Johansson – symptom på problem i Socialdemokraterna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Christine Olsson/TT

Ett antal nyheter på sistone tyder på att Socialdemokraternas syn på rättssäkerhet och demokratiskt stiftade lagar lämnar en del att önska, från kriminell klientelism i Botkyrka till tidigare justitieminister Johanssons synpunkter på åtalet mot hans fru, skriver August von Seth.

Ett antal nyheter har på sistone nått allmänheten rörande socialdemokratiska företrädares benägenhet att kringgå, banalisera och ifrågasätta lagen för att få som de vill. Uppgifterna, varav en redan har blossat upp till en rikstäckande skandal, undergräver Socialdemokraternas trovärdighet som parti – på såväl regional som nationell nivå. I Sveriges kommuner väljer socialdemokratiska politiker att rätt ut ignorera gällande lagstiftning, och i partiledningen betraktas rapporterade systematiska kopplingar till kriminella nätverk som vardagsmat. Med avsättningen av Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin som startskott har en rad avslöjanden och anmärkningsvärda uttalanden från S-toppar kommit att ifrågasätta partiets egentliga syn på vad “korrekt rättsförfarande” faktiskt betyder.

Läs även: Syskonen som var motorn i att avsätta Ebba Östlin (S)

Plötsligt röstades alltså den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden i Botkyrka bort. Östlin hade, trots hennes nyligen förnyade politiska förtroende, fått en snäv majoritet emot sig på ett extrainkallat partimöte bestående av lokala partimedlemmar. De redan misstänkta omständigheterna förvärrades när det uppdagades att ett tiotal nyblivna partimedlemmar hade närvarat – och viktigast av allt, tillåtits rösta. Antalet nya S-medlemmar är ännu inte fastställt, men det rör sig om allt från 23 till ett femtiotal. Med en rakbladstunn majoritet på ett fåtal röster sparkades Östlin, och de nytillkomna partimedlemmarna fick sin vilja igenom.

Men varför ville de nya medlemmarna Ebba Östlin illa? Faktumet att samtliga gick med under exakt samma tidpunkt och att många enligt uppgift knappt kunde uttrycka sig på svenska pekar på att det inte är ett resultat av ett nyfunnet politiskt intresse i våra förorter, utan en samordnad aktion från en intressegrupp. Det tiotalet personer som forslades till partimötet utnyttjades som röstboskap för att kuppa bort Botkyrkas demokratiskt valda kommunstyre, som de senaste åren genomfört en rad beslut som satt käppar i hjulet för lokala gängkriminella.

Svenska fritidsgårdar har sedan flera år tillbaka varit föremål för oräkneliga brottsundersökningar. Botkyrka är i sammanhanget inget undantag, minst sagt: rapporter om förekomsten av droger, skottsäkra västar, skjutvapen och våld haglar ner på rättskipande myndigheter i rasande takt. Öppet kriminella vistas i lokalerna. Dessa platser, som i teorin ska vara trygga tillflyktsorter för unga i området, har istället muterat och blivit rena rekryteringscentrum. Kommunstyret gjorde det enda rimliga och tog initiativ för att tvångsstänga de sju mest brottsbelastade fritidsgårdarna i deras dåvarande form. Det fick både det gängkriminella Vårbynätverket och socialdemokratiska ABF att gå i taket.

Många vänder således blicken mot studieförbundet Arbetarnas Bildningsförbund, som har djupa kopplingar till Socialdemokraternas partistruktur och ser sig själva som en del av arbetarrörelsen.

Mycket pekar på att Ebba Östlins fråntagande av ABF:s rätt att bedriva fritidsverksamhet som ett svar på dess skenande kriminalitet har lett till att studieförbundet blivit hämndlystet. Bevisen talar för att ABF valt att ingå en pakt med samma gängkriminella som använt deras lokaler för nyrekrytering i syfte att avsätta Botkyrkas tidigare kommunstyresordförande.

I denna djupt allvarliga konflikt mellan den brottshämmande folkviljan och korrupta socialdemokratiska organisationer med kopplingar till kriminella nätverk, tar partisekreteraren Tobias Baudin (S) passivt parti för demokratifientliga krafter. Han förhalar debatten genom att ignorera bevisen och kalla det hela för “ord mot ord”. Dock kunde inte Baudin spela dum hur länge som helst: i dagarna avslöjades det att han och partikollegan på riksnivå Nils Vikmång blundat för upprepade varningar från lokalpolitiker i Botkyrka om det hot gängkriminella utgör för verkställandet av demokratiskt fattade beslut. Flera månader innan kuppen mot Ebba Östlin genomfördes kunde den socialdemokratiske partisekreteraren ha gripit in – men han satt på händerna. Och nyligen framkom att varningar återigen skickats till partiet centralt, bland annat till tidigare inrikesministern Mikael Damberg.

Läs även: S-styrelsen i Botkyrka kräver Östlins omedelbara avgång

Att se till att viktiga samhälleliga beslut förblir rättssäkra verkar inte heller intressera Morgan Johansson, en annan långvarig partikollega till Baudin. Efter att den tidigare justitieministerns hustru, som tidigare var anställd hos Säkerhetspolisen, blivit åtalad för olaga dataintrång då hon gjort en otillbörlig slagning rörande en medarbetares säkerhetsklass, valde han att gå ut i media och offentligt kommentera åtalet. I en intervju med GP kallar Johansson hela rättsprocessen för en “skitsak” och friar sin fru från alla sorters brottsmisstankar. Ungefär ett halvår innan tingsrätten ska ta sitt beslut. En ansvarstagande politiker hade uttryckt sitt personliga stöd för personen i fråga utan att kommentera rättssystemet och processen.

Att ta lagen i egna händer är inte heller främmande för kommunpolitikern Bengt Bohlin (S), som tillsammans med ett antal andra ledamöter i Borås samhällsbyggnadsnämnd tagit beslutet att runda gällande lagstiftning och förlänga ett olagligt långt bygglov till en lokal moské. Han och partiet har gjort “en annan bedömning”, säger han, trots att lagtexten klart och tydligt säger att tillfälliga bygglov inte får förlängas längre än 15 år, och trots upprepade varningar från kommunala tjänstemän.

Bohlin och Socialdemokraterna i Borås gör allt de kan för att Norrbymoskén inte ska få sitt bygglov upphävt och således tvingas flytta. Denna förmodligen ideologiskt motiverade envishet från vänsterstyret i Borås har eskalerat till den milda grad att samtliga ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden polis- och JO-anmälts. Hur kan detta obstruerande och demokratiskt tvivelaktiga beteende få grönt ljus av S?

Socialdemokraterna borde ta sig en rejäl funderare kring vad deras låt gå-mentalitet mot samhällsinfiltrerande gängkriminella och intrigmakeri mot rättsliga beslut får för effekter på förtroendet för politiken i Sverige. Om inte politiker på såväl regional som nationell nivå vågar markera mot korrumperande krafter som söker urholka rättssäkra beslut fattade i demokratisk ordning, och ibland själva till och med understår sig att utnyttja dem för egen partipolitisk vinning, då fallerar tilltron för demokratin – och politikens legitimitet med den.

Läs även: Hjort: Botkyrkabråket klyver Aftonbladet och rörelsen i två

August von Seth

Samhällsintresserad och medlem i Ungsvenskarna
Twitter: @augustvonseth