Som tonåring fick jag ärva en kravatt av min farfar. Samtidigt hade en ny herrbutik öppnat runt hörnet från min lägenhet, skriver Karl Gustel Wärnberg.
En svensk franchise av ett italienskt varumärke där män kunde träda in i motsvarigheten till herrekiperingarnas godisbutik. Alltifrån näsdukar, slipsar, skjortor och hängslen fanns i överflöd och i varierande färger och mönster. Även kravatter. Butiken finns kvar men har övergått från franchise till egenföretagande under namnet Granqvist. Jag talade med butiksägaren Henrik Granqvist om svenskt herrmode, som han följt i ett tiotal år.
Henrik började sin karriär som revisor men hade alltid en dröm om att öppna en egen butik. Tanken var att göra det när han gått i pension. Snabbt insåg han att det fanns en outfit som alla bar på kontoret: Kostym. Men Henrik lade till accessoarer, körde slips och näsduk. Plötsligt blev det ett vinnande koncept. Han fick vara med på stora möten och representera bolaget han arbetade för. Möjligheten gavs senare att öppna en egen butik, som legat på Rörstrandsgatan 10 i snart tio år.
Finns det ett specifikt svenskt herrmode? På Jermyn Street i London kan gemene man gå in i vilken butik och hitta kläder och tänka, ”ungefär såhär klädde sig min farfar.” I Sverige, och framförallt hos Granqvist, finner man det klassiska herrmodet – men med en modern touch. Det som gör Granqvist till mer än en trendig butik är att kläder är i dialog med samtiden, men håller över säsonger. ”Det ska vara klassiskt. Du ska kunna ha en kavaj om 5 år också: den är inte för kort eller för lång. Bredden på slipsarna är klassiska, så om trender ändras funkar kläderna ändå. Trendkänslan är beroende av att ha känselspröten ute. Framförallt får man hålla koll på sociala medier, eller så kan man åka ner till Florens. Men där kan det lätt bli galet. Svensk stil generellt är ganska andefattig vad gäller färg. Det är marinblått, grönt och vinrött. Mörkbrunt går väl också. Slipsar som sticker ut säljer inte lika bra.”
Hur kommer det sig att svenskt mode blivit så stramt, blygt och relativt enformigt? Kanske har det med vår blyga nordiska personlighet att göra. Kanske beror det på Jantelagen och en ovilja att skicka ut för mycket. Jämför den barocka arkitekturen från Italien och Bayern: överflöd, färgglada mönster, guld och änglar som hänger från alla hörn. Den svenska 1700-talsbarocken är mer åtstramad, nerskalad och enkel. Grått, ljusblått och vitt för att säkerställa ljusa miljöer i en mörk världsdel. Henrik håller med om beskrivningen och tillägger att man ofta får höra att svenskar klär sig snyggt – men väldigt likt. Reser man utomlands är det enkelt att känna igen en landsman. Man ser det på kläderna.
Folk förundras runt om i världen över att vi har så många nya herrbutiker i Sverige, med tanke på vår befolkning på 10 miljoner, säger Henrik. Men ytterligare en nationell egenskap sticker ut: Svenskar är pålitliga. Det ser man genom att kläder beställs från Granqvist runt om i världen. Även från Italien, där kläderna tillverkas. Man följer butikens sociala medier och ser att de följer trender utan att vara beroende av dem. Man håller sig till det klassiska, men med en twist.
Läs även: Sagan om ringen fortsätter
Mer information finns på www.granqviststore.se.