Facebook noscript imageWärnberg: Kröka inte på kontoret, Boris
Kultur
Wärnberg: Kröka inte på kontoret, Boris
Premiärminister Boris Johnsons pandemipersonalfester är hans värsta kris hittills. Foto: WikiCommons Public Domain
Premiärminister Boris Johnsons pandemipersonalfester är hans värsta kris hittills. Foto: WikiCommons Public Domain

Nu får premiärminister Boris Johnson dricka vatten. Statstjänstemannen Sue Grays rapport har skapat vrede. En regel för makten och en annan för folket.

Igår presenterades en sammanfattad rapport av Sue Gray, som är näst högsta opolitiska tjänsteman i det brittiska regeringskansliet. Utredningen kommer som svar på de fester och evenemang som under pandemin ägt rum i anslutning till Downing Street nummer 10 i London. Evenemangen bröt mot coronarestriktionerna och har engagerat regeringen till den grad att premiärminister Boris Johnson med anledning av publiceringen i dag ställde in ett samtal med Vladimir Putin.

Kärnan i Grays resonemang är behovet att genomföra fyra åtgärder: En generell översyn av alkoholkonsumtion bland premiärministerns personal i sammanhang där det är ”direkt olämpligt att förtära stora mängder alkohol”. Att Downing Streets trädgård först och främst ska vara till för premiärministerns familj samt att officiell representation och rutinerna för de anställda som vill rapportera olämpligt beteende bör förbättras. Dessutom bör antalet medarbetare minska.

Rapportens slutsats är vidare att man ännu inte kan dra några generella slutsatser eftersom Londonpolisen håller på att utreda huruvida lagbrott förekommit eller inte. Men för att ytterligare citera Sue Gray var det ”ett allvarligt misslyckande” eftersom statsanställda och folkvalda borde ha en ”hög standard”.

Läs även: En tom världsstad och friterade ägg

Vid en extrainsatt frågestund i brittiska underhuset försökte Johnson gjuta olja på vågorna och vände sig både till parlamentskollegor och väljarna: ”Förlåt”, vädjade han, ”jag förstår och jag ska fixa det”. Han var dock väldigt tydlig med att han inte skulle avgå och att man måste invänta en eventuell polisutredning innan man kunde dra några slutsatser. Men både inom det regerande Torypartiet och oppositionspartierna var besvikelsen uppenbar.

Många efterfrågade hans avgång och att han skulle erkänna sina personliga felsteg. Men Bojos, som han kallas, svar var: Vänta på hela rapporten. Bland de åtgärder som Johnson presenterade var instiftandet av en statssekreterare åt premiärministern – ”Office of the Prime Minister”, som kan liknas vid statsrådsberedningen – och en uppförandekod för Downing Streets anställda. Dessutom lovar han att se över den totala brittiska regeringsstrukturen, där opolitiska tjänstemän haft den yttersta makten sedan 1700-talet, och se till att regler upprätthålls.

Läs även: I garvet över Boris Johnson glömmer vi vår egen politiska aristokrati

Boris Johnson kan liknas vid en katt med nio liv. Han har överlevt ett otal personliga och politiska kriser. Men han har också haft segrar, som Brexitomröstningen, och han ledde Torypartiet till den största valsegern sedan Margaret Thatcher. Nu testas hans uppenbara politiska talang till fullo.

Storbritannien hade en av de tuffaste covidnedstängningarna i Europa och det handlar inte om att premiärministern själv tycks ha svårt att skilja på arbete och fest, även om det är tacksamt material för ståuppkomiker. Trots sin Eton- och Oxfordutbildning uppfattades Johnson som folkets man. Det är därför ilskan är stark. När folk förväntades vara hemma och följa reglerna bjöd Downing Street in till spritknytkalas. Nu är det upp till Londonpolisens utredning vad som händer vidare.

I väntan på den bör ”Boris” och hans medarbetare vara nyktra på jobbet.

Karl Gustel Wärnberg är historiker och filosof. Han delar sin tid mellan Stockholm och London.