WHO-gruppen på plats i Wuhan står inte bara inför en vetenskaplig utmaning. Utredningen beskrivs som ett politiskt minfält.
Det kommande dygnet lämnar Världshälsoorganisationens (WHO) 13 personer starka undersökningsgrupp sin karantän i den kinesiska staden Wuhan, där utbrottet av covid-19 började, rapporterar CNN. Utredningen beskrivs som ett politiskt minfält.
– Världens ögon är riktade mot detta, säger den nederländska virologen Marion Koopmans, en av utredarna, till CNN.
– Det är därför vi verkligen försöker hålla oss fokuserade. Vi är vetenskapsmän, vi är inte politiker. Vi försöker verkligen titta på detta ur ett vetenskapligt perspektiv.
WHO-gruppen måste överge alla förutfattade meningar om hur viruset utvecklades och spreds och enbart utgå från vad de kan hitta belägg för, förklarar Koopmans.
Politiska påtryckningar
WHO-gruppen måste också försöka bortse från utredningens politiska aspekter, något som kan bli svårt. När ledaren för USA:s delegation till WHO nyligen uppmanade Kina att låta WHO:s utredare i Wuhan få tillgång till sjukvårdspersonal och tidigare patienter, och dela med sig av alla befintliga prover, anklagade den kinesiska delegationen honom för politiska påtryckningar.
Bakgrunden är den diplomatiska konflikt som coronapandemin har gett upphov till. Flera länder, framför allt USA och Australien, har anklagat den kinesiska regeringen för att bagatellisera situationen i de tidiga stadierna av smittspridning, med konsekvensen att åtgärderna kom för sent. Kinesiska myndigheter har anklagats för att tysta visselblåsare och dölja fakta.
Enligt myndigheterna i Wuhan inträffade de första sjukdomsfallen någon gång mellan 12 och 20 december 2019. Först på nyårsdagen rapporterades fallen till WHO, och när nedstängningen i Wuhan inleddes 23 januari 2020 hade viruset redan spridits till Japan, Sydkorea, Thailand och USA.
Kina har, å sin sida, riktat anklagelser mot USA.
– Om USA verkligen respekterar fakta, borde det öppna det biologiska laboratoriet i Fort Detrick, öka transparensen när det gäller frågor som dess fler än 200 utländska bio-laboratorier [och] bjuda in WHO-experter att genomföra smittspårning i USA, sade Hua Chunying, talesman för det kinesiska utrikesministeriet, vid en presskonferens 18 januari i år.
Chunying anklagade också ”vissa amerikanska politiker” för att spela ett politiskt spel och försöka ”flytta ansvarsbördan”. Tidigare har kinesiska myndighetspersoner sagt att coronaviruset från början kan ha spridits till Wuhan av amerikanska soldater, en teori som av allt att döma saknar belägg.
Kritik mot WHO
Även WHO har fått kritik för sitt agerande. Förra året avbröt den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump USA:s finansiering av organisationen med motiveringen att den var en kinesisk ”marionett”. Trumps efterträdare Joe Biden har sedermera återupprättat USA:s medlemskap i WHO.
Förra veckan sade den oberoende WHO-panelen IPPPR (Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response) att både WHO och Kina hade kunnat agera snabbare och kraftfullare för att begränsa spridningen av covid-19.
Dystra utsikter
Enligt Yanzhong Huang vid den amerikanska utrikespolitiska tankesmedjan Council on Foreign Relations hänger WHO-utredningens framgång på hur samarbetsvillig den kinesiska regeringen visar sig vara.
– Det huvudsakliga problemet är att frågan i sig har blivit så politiserad. Det gör det väldigt svårt att genomföra en oberoende, transparent och noggrann undersökning. Det internationella samfundet borde också kanske sänka sina förväntningar, ha en mer realistisk uppfattning om vad den här resan innebär, särskilt med tanke på att de planerar att avsluta studien inom ett par månader. Vi borde verkligen inte vänta oss något magiskt.
Det är inte bara politiken som komplicerar utredningen. Även på den vetenskapliga sidan står WHO-gruppen i Wuhan inför en svår uppgift, inte minst på grund av att utredningen blivit uppskjuten till nu. Jin Dongyan, professor i virologi vid University of Hong Kong, säger till CNN att det kommer att bli en stor utmaning att hitta källan till pandemin.
– Det vore väldigt svårt vid det här laget att komma över förstahands-bevismaterial för undersökningen av ursprunget till sars-cov-2.
– Jag tvivlar på att dessa internationella experter kan hitta något. Jag är inte särskilt optimistisk, säger Jin Dongyan till CNN.
Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen